Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet samlar in uppgifter om Erdogans motståndare även här

Den islamska forskaren och predikanten Fethullah Gülen
Den religiösa ledaren Fethullah Gülen. Den islamska forskaren och predikanten Fethullah Gülen Bild: EPA/SELAHATTIN SEVI/ZAMAN DAILY NEWS islamsk forskare

Turkiet har samlat in information i Finland och 37 andra länder om personer som tros vara motståndare till president Recep Tayyip Erdoğan.

Regimen har använt sig av det turkiska direktoratet för religiösa frågor Diyanet för att sköta själva informationsinsamlandet, skriver Hurriyet Daily News.

Regimen har intresserat sig för personer som kan tänkas vara anhängare till den religiösa ledaren Fethullah Gülen, som anklagas för att ha skapat ett nätverk av infiltratörer inom armén, polisen, rättsväsendet och myndigheterna.

Uppgifter om enskilda personer ges vidare

Diyanet har lokaliteter också i Helsingfors i Finland. Vid enheten har enskilda personers förehavanden iakttagits och nedtecknats i rapporter och man har också samlat på fotografier av en del personer.

Uppgifterna överlämnades i dag till den turkiska parlamentariska kommittén som har i uppgift att utreda försöket till maktkupp i somras.

Förutom Finland nämner tidningen bland annat Sverige, Estland, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Australien som uppgiftsutlämnare.

Tiotals människor har gripits i Turkiet misstänkta för försök till sammansvärjning mot Erdoğan. Människorättsorganisationer har kritiserat Turkiet för summariskt frihetsberövande och tortyr.

Gülen bor sedan 2001 permanent i USA.

Texten bygger på en artikel av Yrjö Kokkonen/Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes