Hoppa till huvudinnehåll

Betongen brister vid vindkraftsbygge i Kristinestad

Två vindmöllor
Arkivbild. Två vindmöllor Bild: Yle/Sofi Nordmyr torkkola vindkraftpark

EPV Vindkraft har upptäckt dålig betong i tre vindkraftsfundament i Ömossa i Kristinestad. Ett har rivits och gjutits på nytt, två fundament har reparerats. Vindkraftsparken i Ömossa omfattar 34 vindkraftverk.

Vindkraftsparken i Ömossa byggs som bäst och kommer att bli Finlands största vindkraftspark. Nu har man kommit till det skedet att man gjutit fundamenten för 34 vindkraftverk. I tre fall har man upptäckt brister i betongens hållfasthet, uppger vd Frans Liski på EPV Vindkraft.

- Vi har tagit hundratals prov, det ändå fråga om en investering på 200 miljoner euro, och då är vi noga med kvalitetsövervakningen, säger Liski.

Mindre variationer på betongkvalitet efterlyses

Det var i tre betongfundament EPV Vindkraft fann brister i betongens hållfasthet. Resultatet blev att ett fundament revs och gjöts om, de två andra kunde åtgärdas genom tilläggsgjutning.

Vindkraftsbolaget har avtal med betongtillverkaren Rudus om vissa kvalitetskrav. Liski säger att de har nått en överenskommelse med Rudus om reparationsarbeten.

- Alla vet att det finns kvalitetsvariationer i betong, men variationerna borde vara mindre, säger Liski.

Inte den första vindkraftsparken med dålig betong

Vindkraftsparken i Ömossa är redan det fjärde större byggprojektet där man hittat brister i betongens hållfasthet. Betong av sämre kvalitet har påträffats i ett brobygge i Kemijärvi och i två större husbyggen i Åbo.

På EPV Vindkraft säger Frans Liski att reparationerna i Ömossa inte påverkar tidtabellen. Vägar och infrastruktur står redan färdiga i väntan på att man börjar resa vindkraftverken nästa sommar.

Runtom i landet granskar nu byggfirmor sina betongskonstruktioner för att se att de uppfyller kvalitetskraven.

Problemet verkar vara att det finns för mycket luft i betongen och en orsak kan vara tilläggsämnen som orsakar oväntade reaktioner i betongmassan.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten