Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen vill återsända asylsökande till Grekland

Syriska flyktingar i lägret Ritsona, norr om Aten. I förgrunden en kvinna som håller i ett spädbarn.
Över 60 000 flyktingar sitter fast i Grekland efter att västra Balkanrutten stängdes. Syriska flyktingar i lägret Ritsona, norr om Aten. I förgrunden en kvinna som håller i ett spädbarn. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI Grekland,flyktingar,flyktingläger

EU-kommissionen anser att hanteringen av asylsökande blivit så pass mycket bättre i Grekland att man kan börja återsända människor till Grekland från och med mars nästa år.

Det rör sig om personer som tagit sig till ett EU-land via Grekland. Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan huvudsakligen behandlas i det land där den sökande först anländer, exempelvis Grekland.

Men 2011 beslöt EU-kommissionen att den grekiska asylhanteringen var så usel att asylsökande inte kan skickas tillbaka till Grekland.

Situationen i Grekland har förbättrats avsevärt sedan 2011, sade EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos i dag.

- Dessutom kan beslutet att börja återsända människor till Grekland igen öka medlemsländernas vilja att delta i omfördelningen. Asylsökande bör också veta att de inte kan omfördela sig själva. Ifall man försöker ta sig vidare från Grekland utan att ansöka om asyl så ska man sändas tillbaka.

Hittills har EU endast lyckats omfördela 6200 asylsökande från Grekland.

Kommissionens förslag har stor symbolisk betydelse. Om man de senaste åren försökt flytta asylsökande från Grekland till övriga EU-länder så vill man nu också återsända dem.

Kommissionens förslag får hård kritik

Samtidigt finns det för tillfället i Grekland 62 000 asylsökande som inte kan ta sig vidare eftersom västra Balkanrutten praktiskt taget är stängd.

Dessutom har människorättsorganisationer upprepade gånger slagit larm om att förhållandena framför allt i flyktingförläggningarna på de grekiska öarna är under all kritik.

Iverna McGowan på Amnesty International i Bryssel är upprörd.

- Med tanke förhållandena i Grekland så är förslaget att skicka tillbaka folk totalt befängt.

- Jag frågar mig om kommissionären varit i Grekland och i så fall var. För Amnestys undersökning visar att situationen bara har förvärrats.

Enligt EU-kommissionär Avramopoulos skulle ensamkommande minderåriga eller utsatta personen inte sändas tillbaka till Grekland.

- Hur kan han garantera det när Europa redan nu har vänt ryggan åt ensamkommande minderåriga och utsatta asylsökande, säger Iverna McGowan på Amnesty International.

Läs också