Hoppa till huvudinnehåll

Gräsrotsfinansieringen i Finland blir mindre tungrodd

Sedlar i valörerna 20 euro och 50 euro.
Det ska bli lättare för investerarna att jämföra olika investeringsobjekt i framtiden. Sedlar i valörerna 20 euro och 50 euro. Bild: All Over Press euro,pengar,valutor,ekonomi,bank,Köpkraft,priser,sedlar

Gräsrotsfinanseringen av nystartade och andra företag blir en alltmer etablerad finansieringsform även i Finland.

En ny lag om den här formen av finansiering blev klar i september och från och med 15 december ska investerarna få bättre information om de företag som söker gräsrotsfinansiering.

Finansministeriet utfärdade i dag en förordning som preciserar bestämmelserna om företagens informationsskyldighet inom den här formen av finansering där investerarna ofta är vanliga människor och inga finans- eller företagsproffs.

Förordningen är avsedd att göra det lättare för företagen att informera om den verksamhet som de söker finansiering för. Samtidigt ska det vara lättare för investerarna att jämföra olika investeringsobjekt eftersom alla företag måste presentera informationen i samma form.

Finansieringsobjekten kan variera stort och den högsta tillåtna summan för gräsrotsfinansiering är fem miljoner euro.

Lättsmält information till investerare

Informationen till investerarna utgörs av sex sidor text, vilket är betydligt mer lättsmält än de informationsbroschyrer som är aktuella till exempel vid aktieemissioner på börsen.

Vidare ska alla företag som söker gräsrotsfinansiering presentera informationen i samma form, vilket gör det lättare för potentiella investerare att jämför olika investeringsobjekt.

Branschen växer

Gräsrotsfinansieringen växer i Finland och i fjol fick ett par hundra företag sammanlagt cirka 34 miljoner euro i gräsrotsfinansiering, uppger konsultativa tjänstemannen Aki Kallio vid Finansministeriet.

Ett tiotal tjänster eller företag förmedlar gräsrotsfinansiering i Finland, bland dem Invesdor som har licens för verksamhet inom hela det europeiska ekonomiska området.

Nordea kom för mindre än två veckor sedan in som ny aktör inom branschen. Nordeas finländska tjänst är aktiebaserad och investeraren tecknar aktier i företaget som söker finansiering.

Den nya lagen om gräsrotsfinansiering trädde i kraft i september i år. Kallio säger att gräsrotsfinansieringen i och med lagen är en reglerad del av den finländska finansieringsmarknaden. Han säger att lagen också lättade på regleringen av branschen och klargjorde investerarskyddet.