Hoppa till huvudinnehåll

Kan du gissa var tavlan är målad?

En man som betraktar dimman och horisonten.
Var hittar man den här mannen och hans storslagna tankar? I Tyskland? I Tjeckien? Eller Sverige? En man som betraktar dimman och horisonten. Bild: Caspar David Friedrich Caspar David Friedrich,nationalromantik,romantiken,Wanderer above the Sea of Fog

Här ser du några nationalromantiskt svulstiga stormar och vackra landskap. Men kan du gissa var de är målade?

Under romantiken sökte bildkonstnärerna ofta inspiration i naturen. Svulstiga landskap, mäktiga väder och historiska händelser fick stå modell när man målade. I många länder gick romantiken, nationalromantiken och den nyvakna nationalismen hand i hand.

Hur enkelt är det då att känna igen var tavlorna är målade? Ser du skillnaden mellan polska och norska landskap?

Mer från programmet

Läs också