Hoppa till huvudinnehåll

Mercedes-bossen öppnar för Bottas: ”Han är väldigt snabb”

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas är Williams man för tillfället. Valtteri Bottas Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas

Vem ska ta över efter Nico Rosberg i världsmästarstallet? Valtteri Bottas är en av Mercedes huvudkandidater. ”Vi behöver den snabbaste föraren”, säger Toto Wolff.

Formel 1-världen lever i ovisshet just nu. Efter att Nico Rosberg lade ratten på hyllan står en av två platser i de tre senaste säsongernas bästa stall ledig.

Spekulationerna om vem som ska ta över är många. Tidtabellen är oklar, men enligt Mercedes vice ordförande Niki Lauda är intresset enormt.

– Praktiskt taget mer än halva formel 1 vill ha Rosbergs plats. Det ringer hela tiden. Jag tror att vi har gjort klart med en ny förare före nyår, säger Lauda.

Toto Wolff, stallchef för Mercedes.
Mercedes stallchef Toto Wolff. Toto Wolff, stallchef för Mercedes. Bild: EPA/HANS KLAUS TECHT toto wolff,Mercedes,Formel 1,bilsport

Långt förflutet med Wolff

Ett av Mercedes huvudspår är Valtteri Bottas. Sedan 2013 har finländaren kört i kungsklassen och just nu är han Williams försteförare.

Bottas har ändå god kontakt med Mercedes stallchef Toto Wolff. Österrikaren har funnits med på Bottas väg mot formel 1 och i en intervju med Sky Sports sticker Wolff inte under med stol att Bottas är en kompetent förare.

– Förutom att han är en väldigt trevlig person och intelligent förare, är han också väldigt, väldigt snabb, säger Wolff.

– Men han är hos Williams just nu och är deras försteförare. Hans roll är stor och stallet lutar sig mot honom.

"Kan tvingas göra kompromisser"

Den andra kandidaten som lyfts fram är Pascal Wehrlein, som körde för Manor den gångna säsongen.

– Nico tog sitt beslut sent och vi har hamnat i en situation där vi kan tvingas göra kompromisser. För tre månader sedan hade det funnits fler alternativ. Vi måste kanske ta ett lika modigt beslut som Nico, säger Wolff.

– Vi behöver den snabbaste föraren som gör minst misstag och förstår att det här är ett lagspel. Vi kommer inte att förändra vår strategi. Vi vill ha två förare med samma förutsättningar som kan utmana varandra. Vi är skyldiga fansen det.