Hoppa till huvudinnehåll

Roman Eremenkos advokat tror fortfarande på lindrigare straff – kritiserar expert

Roman Eremenko sitter på marken och gestikulerar mot domaren.
Roman Eremenko (arkivbild). Roman Eremenko sitter på marken och gestikulerar mot domaren. Roman Eremenko,fotboll

Fotbollsspelaren Roman Eremenkos avstänging kan ännu bli kortare. Det säger spelarens advokat Artjom Patjev, som jämför Eremenkos fall med tidigare avstängningar.

Roman Eremenko stängdes tidigare av i två år på grund av att ha åkt fast för kokain. Ett ämne, som advokaten Patjev hela tiden menat att hamnat i kroppen av misstag.

– Två års avstängning betyder att Uefa anser att användningen av ämnet har skett av misstag. I andra fall hade straffet varit fyra år, konstaterade Patjev då domen kom.

Nu har Patjev igen uttalat sig om domen. I en intervju med rysk TV säger Patjev att man kan se likheter mellan Eremenkos och Vitalina Simonovas fall.

– Jag har erfarenhet av liknande fall där domen blivit lindrigare. Det handlar om Simonova, sade Patjev enligt sajten Suomifutis.

Simmaren Simonova åkte fast för testosteron. Då ansåg man att ämnet hamnat i hennes kropp av misstag och domen sänktes från fyra till två år.

"Eremenko förlorar inget på att överklaga domen"

Patjev menar också att Uefa använt sig av en expert som inte går att lita på. Uefa använde sig av en tidigare dopningslaboratoriechef för expertis, som enligt Patjev fick sparken i all tystnad för ett år sedan.

– Han sade i vårt fall att ämnet endast syns i tester i 24 timmar efter bruk, men han har tidigare sagt att kokain stannar i kroppen i upp till sju dagar, sade Patjev.

Enligt Patjev har Eremenko inget att förlora ifall spelaren eller CSKA Moskva bestämmer sig för att överklaga domen till idrottens skiljedomstol CAS. Enligt Patjev är det Eremenko själv som fattar beslutet.

– De kan endast ge en lindrigare dom, inte en strängare, uppmanar Patjev.