Hoppa till huvudinnehåll

Sibboelever firar jullov utan betyg

Skolelever spelar sihockey och hurrar.
Skolelever spelar sihockey och hurrar. Bild: Yle/Mikael Kokkola elever,Söderkulla,söderkulla skola

Den nya läroplanen förändrar i grunden hur elevernas bedöms. Samtal, målplanering och processer är nu i fokus i stället för skriftliga vitsord.

Det är ishockey som gäller för flickorna på gymnastiktimmen i Söderkulla skola i Sibbo. Den gula tennisbollen hittar rätt ofta in i nätmaskorna.

Laura Wallenius och Emilia Lonka går på årskurs fem och tycker båda två att det ska bli riktigt skönt med ett jullov. De är beredda på att det inte blir något betyg till skolavslutningen om några veckor.

- Det känns lite konstigt att inte få ett betyg som man kan visa åt mamma och pappa, säger Laura Wallenius.

- Vi kommer att få en skala att titta på i Wilma, men nog skulle det vara lättare med ett betyg, anser Emilia Lonka.

Två skolflickor med ishockeyhjälmar på huvudet.
Laura Wallenius och Emila Lonka går på årskurs fem. Två skolflickor med ishockeyhjälmar på huvudet. Bild: Yle/Mikael Kokkola laura wallenius och emilia lonka

Enligt den nya läroplanen i Sibbo kommer eleverna i stället för terminsbetyget att föra ett samtal med sina lärare om de mål för skolarbetet som de tillsammans har ställt upp.

- Vi har gjort mållappar och jag har att tänka kreativt som ett av mina mål, säger Laura Wallenius. Vi ska försöka uppnå våra mål och diskutera dem.

Flickorna tycker det kan bli lite spännande att sitta och diskutera skolan tillsammans med lärare och föräldrar.

I Söderkulla skola utvärderas skolarbetet i januari. Rektor Jan-Erik Holmkvist är fundersam.

- Varken eleverna eller föräldrarna kan ännu riktigt veta hur det hela kommer att gå till, säger rektor Jan-Erik Holmkvist. Jag tror nog att särskilt föräldrarna kommer att sakna vitsorden.

Skolelever spelar ihockey.
Skolelever spelar ihockey. Bild: Yle/Mikael Kokkola elever,raster,skrinnande barn

Bedömning kommer att ges i skriftlig form. Hur den ska formuleras exakt är ännu öppet. Tidigare fick eleverna vitsord från årskurs fyra uppåt. Nu är det endast sexorna som kommer att få ett betyg med vitsord.

- Det vi ska göra påminner i rätt hög grad om det som tidigare hette utvecklingssamtal, säger Holmkvist. Nu fokuserar vi mera på elevens målsättning och arbetsprocesser än på elevens kunskaper.

Det är fråga om ett helt nytt koncept kring betygsättning.

- Jag ställer mig nog till den skaran som är kritisk till det nya systemet, men jag hoppas jag har fel. Det är ännu för tidigt att säga hur det går. Vitsord ger en klarare bild av vad man kan.

Lärare står ute på skolgården med sina elever.
Rektor Jan-Erik Holmkvist. Lärare står ute på skolgården med sina elever. Bild: Yle/Mikael Kokkola söderkulla skola,Söderkulla

I den senaste Pisa-undersökningen, som nyss publicerades, är trenden nedåtgående för Finlands del, konstaterar rektor Jan-Erik Holmkvist.

- Så värst mycket har vi ju inte att förlora på att försöka något nytt.

Också Borgåeleverna blir utan julbetyg i år, berättar utbildningsdirektör Rikard Lindström. Mellanbetyget kommer i stället att delas ut till sportlovet.

- I framtiden är det inte alls säkert att vi i Borgå fortsätter med betygsättning på samma sätt som nu, säger Lindström.

Skolflicka som har ramlat med sina skridskor.
Skolflicka som har ramlat med sina skridskor. Bild: Yle/Mikael Kokkola skrinna,Skolrast