Hoppa till huvudinnehåll

Sundombarnen får gå i sin närskola

Haga skolas gård, Vasa.
Haga skolas gård, Vasa. Bild: Yle/Filip Stén skolgård,Vasa

Barnen i det nybyggda bostadsområdet Björsberget i Sundom hänvisas inte till Vasa övningsskola utan kan få börja i närskolan när det är dags.

Svenska sektionen i nämnden för småbarnsfostran och grundläggande utbildning i Vasa beslöt att inte gå in för sådana gränsdragningar som skulle innebära att barnen hänvisas till Vasa Övningsskola i stället för till skolan i Sundom.

- Det är alldeles för många frågetecken och mycket behöver ännu utredas. Vi kommer att låta göra en bedömning av utrymmesbehovet och statistik över kommande elever. Det finns uppgifter om att elevantalet kommer att öka mycket i Sundom, säger ordförande Ulla Granfors.

För ett par veckor sedan reagerade föräldrarna i Björsberget på att deras barn skulle hänvisas till Vasa övningsskola i stället för till skolan i Sundom som bara ligger på knappa två kilometers avstånd.

Skolan i Sundom är för liten. Föräldrarna kontaktade politiker i hopp om att saken skulle gå att påverka.

- De ville ha Sundom skola som sin skola.

Social funktion

Sektionen var enig med föräldrarna på den punkten att det är viktigt att veta till vilken skolnätverk man hör när man planerar sig byggande. I det här fallet hade föräldrarna valt Björsberget eftersom bostadsområdet ligger i närheten av skolan.

- Det borde vara så att när man planerar byggande så vet man också till vilken skola man hör. Det ska inte vara så att när man köper en tomt och räknar med att man hör till ett skolnätverk, så visar det sig att man hör till ett annat, säger Granfors.

Svenska sektionen diskuterade också det faktum att skolan fyller en viktig social funktion.

-. Vi diskuterade vikten av det sociala nätverket där man bor och där har skoltillhörigheten en viktig del.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten