Hoppa till huvudinnehåll

Färsk Wadarapport: Över 1000 idrottare inblandade i den ryska dopningsskandalen

Den olympiska och ryska flaggan under OS i ryska Sotji.
Enligt den nya rapporten var dopningen utbredd i samband med OS i Sotji. Den olympiska och ryska flaggan under OS i ryska Sotji. Bild: All Over Press Sotji

Juristen Richard McLaren från Kanada har lett en oberoende arbetsgrupp tillsatt av den internationella antidopningsbyrån Wada. Arbetsgruppen har nu släppt sin andra rapport. Den tyder på att 1000 ryska idrottare i 30 idrottsgrenar har haft koppling till dopning.

Den färska rapporten riktar framför allt misstankarna mot sommar-OS i London år 2012 och vinter-OS i Sotji år 2014 och de paralympiska spelen i samband med dessa. Dessutom nämns friidrotts-VM år 2013 som arrangerades i Moskva.

Enligt McLaren har den statsstyrda dopningen inletts senast år 2011 och fortsatt efter OS i Sotji.

– Vi har bevis som avslöjar att över 500 positiva resultat rapporterades som negativa, bland dessa välkända elitidrottares. Dessa positiva dopningsresultat förfalskades automatiskt, sade McLaren enligt Reuters.

Över 1000 idrottare bedöms ha haft koppling till skandalen.

– Dessa har varit inblandade i eller dragit nytta av manipuleringen där positiva testresultat har döljts.

Dopningen i Ryssland betraktas ha varit statsstyrd. Det ryska idrottsministeriet, den nationella antidopningsbyrån och den ryska federala säkerhetstjänsten FSB har alla varit inblandade, menade McLaren. Däremot finns det inga bevis för att den ryska olympiska kommittén skulle ha varit det.

"Saknar motstycke"

I OS i London vann Ryssland 24 guld och 82 medaljer. Ingen ryss testades positivt.

– Omfattningen av korruptionen i det ryska OS-laget var av en storlek som saknar motstycke. Vi kommer förmodligen aldrig att kunna slå fast den exakta omfattningen, fortsatte McLaren.

– I flera år har internationella mästerskap ovetande varit kapade av ryssarna. Tränare och idrottare har spelat på ett ojämnt fält. Idrottsanhängare och åskådare har blivit bedragna och det är dags att detta upphör.

Enligt rapporten har bland annat urinprov blivit utbytta. Salt och kaffe rapporteras ha använts för att dölja olika spår och dessutom finns det bevis för att testprov har öppnats.

I OS i Sotji misstänks testprov från 12 ryska medaljörer ha manipulerats.

Inga namn på ryska idrottare nämndes i rapporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport