Hoppa till huvudinnehåll

Jourreformen: Kaotiskt värre i utskottet

Tuula Haatainen
Tuula Haatainen (SDP) ville bordlägga ärendet, men fick inte sin vilja igenom. Tuula Haatainen Bild: AOP Tuula Haatainen

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott fortsatte på fredagen att behandla sjukhusjourreformen. Utskottet lyckades med bedriften att vara oense om både behandlingsordningen och vilka sakkunniga som ska höras.

Social- och hälsovårdsutskottet möttes för andra gången i riksdagen för att försöka utforma en åsikt om vilken lösning som skulle vara bättre för den svensktalande befolkningen i Österbotten.

Alternativen är i praktiken att arrangera omfattande jourverksamhet bara i Seinäjoki, eller i både Vasa och Seinäjoki. Det senare har kallats för "12+1-alternativet".

Socialdemokraterna föreslog på mötet att ärendet bordläggs. Partiet tycker att det finns för lite information om resten av vård- och förvaltningsreformen för att fatta ett bra beslut.

Förslaget föll med rösterna 11-6.

- Hela social- och hälsovårdsreformen kommer till utskottet i februari. Vi borde ha också det förslaget samtidigt i utskottet, sade utskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP).

Handlar det här mer om prestige?

- Det finns sådana åsikter också, att det finns inte så stora skillnader med kostnaderna.

Sakkunnig behövdes inte

Utskottet fick på fredagen ta del av ett nytt utlåtande från Justitieministeriet, som Svenska folkpartiets Veronica Rehn-Kivi tolkar till fördel för 12+1-alternativet.

Rehn-Kivi skulle ha velat höra Justitieministeriet på mötet, men hon röstades ned.

Det låter som att läget är kaotiskt?

- För mig verkar det i alla fall kaotiskt och orättvist.

Behandlingen fortsätter på måndag

Med olika åsikter om när man ska behandla ärendet och vem som ska höras fortsätter social- och hälsovårdsutskottet sitt arbete på måndag. Regeringspartierna hoppas på besked redan nästa vecka.

En del i riksdagen befarar att regeringspartierna tänker driva igenom Seinäjokialternativet, trots att kostnaderna för båda alternativen verkar vara ungefär lika stora.

Regeringspartierna är rädda för att de måste göra eftergifter till andra sjukhus och regioner om Vasa nu får undantag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes