Hoppa till huvudinnehåll

Klart: IFK Norrköping värvar Simon Skrabb

Simon Skrabb i Finlands U21-landslag.
Simon Skrabb har tagit steget upp till A-landslaget. Simon Skrabb i Finlands U21-landslag. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Simon Skrabb

Efter flera låneperioder i Allsvenskan är det nu klart med en ny klubbadress för 21-årige Simon Skrabb. IFK Norrköping och Skrabbs moderklubb FF Jaro har nått en överrenskommelse om en permanent övergång.

IFK Norrköping presenterade sitt senaste nyförvärv på en presskonferens vid lunchtid på fredagen. Spelarkontraktet är fyraårigt, från säsongen 2017 till 2020.

– Vi tror så mycket på Simon att vi har varit angelägna om att äga rättigheterna. Han är vår spelare från och med nu, sade lagets chefstränare Jens Gustafsson på en presskonferens.

– Det är en stor och fin klubb som spelar en trevlig fotboll som kommer att passa mig. Det var inte svårt att tacka ja. Jag är trygg i mitt beslut att sitta här idag. Jag ska ta så stora kliv jag bara kan och siktar ut mot Europa, sade Skrabb själv.

FAKTARUTA: Vem är Simon Skrabb?

  • Simon Skrabb föddes i januari 1995 och har sen barnsben representerat hemstadens FF Jaro. Under junioråren gjorde han flera besök utomlands för att bekanta sig med större klubbar, i tonåren besökte han bland annat Liverpool upprepade gånger.
  • Sitt första seniorkontrakt med ligalaget FF Jaro skrev Skrabb inför säsongen 2010 och säsongen 2011 blev han i maj alla tiders yngsta målskytt i ligan (ett rekord han blev av med fyra år senare).
  • Skrabb har under sin uppväxt frekventerar ungdomslandslagen och valdes bland annat till årets pojkspelare i Finland år 2011. För Finlands U21-landslag debuterade han i mars 2014 i EM-kvalet mot San Marino och i slutet av det nyligen avslutade kvalet fungerade han som U21-landslagets kapten.
Simon Skrabb, fotbollsproffs.
Simon Skrabb, januari 2016 i Jakobstad. Simon Skrabb, fotbollsproffs. Bild: YLE/AnttiKoivukangas simon skrabb
  • De starka insatserna i U-landslaget gav Skrabb också chansen att resa med A-landslaget till VM-kvalmatchen mot Ukraina. I Odessa blev det inga spelminuter för Skrabb, som debuterade i A-landslaget i 2016 års första landskamp mot Sverige i Abu Dhabi.
  • Trots att Skrabb hela tiden haft kontrakt med moderklubben FF Jaro har han vistats i Sverige redan i tre säsonger. Sommaren 2014 gjorde han två matcher från start för Åtvidaberg och totalt 18 framträdanden, men redan 2015 var han etablerad och gjorde fyra mål på totalt 28 matcher. Säsongen 2015 slutade ändå i nedflyttning för ÅFF, vilket ledde till en flytt till Gefle IF. Också i Gefle slutade säsongen 2016 i nedflyttning, för Skrabb blev det totalt 28 matcher från start och sju mål.
  • Under 2015 fick Skrabb en hel del medial uppmärksamhet, när hanlyckades med ett konstmål i Gefles led under höstomgångarna i Allsvenskan. ”Skorpionen” blev vald till Årets mål i Sverige och var också med bland de tio mål som globalt nominerades till FIFA:s ”Puskas Award” för världens snyggaste mål. När listan på tio fullträffar bantades ner till tre finalister fanns Skrabbs konststycke däremot inte längre med i racet.

Klubben var tydlig med att de ser Skrabb som en anfallsspelare, trots att han även har spelat som vänstermittfältare. Något som spelaren själv är nöjd med.

– Jag spelar där tränaren vill, helst i mitten, men jag har inga problem med att spela på kanten.

– Vi har fyra forwardsalternativ. Vi kommer fortsättningsvis att ha som målsättning att spela med två anfallare, sade Gustafsson.

För många ekonomiansvariga i styrelsen

Enligt chefstränare Gustafsson kommer klubben framför allt att ha användning av finländaren i samband med fasta situationer.

– Han har en väldigt skicklig vänsterfot, en spektakulär speluppfattning och är bra på fasta situationer med sin vänsterfot.

På frågan om Skrabb var dyr gav Gustafsson inga tydliga besked, utan nöjde sig med att skämtsamt kommentera styrelsen.

– Det sitter för många ekonomiansvariga i styrelsen.

Den gångna säsongen slutade IFK Norrköping på tredje plats i Allsvenskan bakom Malmö FF och AIK. Säsongen innan korades klubben till svenska mästare för trettonde gången totalt, men för första gången sedan år 1992.

I IFK Norrköping blir Skrabb lagkamrat med den finske landslagveteranen, ålänningen Daniel Sjölund. Sjölund har under flera säsonger hört till en av de bärande krafterna på Norrköpings mittfält.

Simon Skrabb är den tredje egna junioren som FF Jaro säljer utomlands under säsongen 2016. I slutet av augusti gick Sergei Eremenko till FC Basel i Schweiz och bara en dryg vecka senare flyttade Serge Atakayi till Glasgow Rangers.