Hoppa till huvudinnehåll

Laukkanen och Liukkonen simmar om VM-medaljer – "allt är möjligt i finalen"

Ari-Pekka Liukkonen i Rio de Janeiro i augusti 2016.
Ari-Pekka Liukkonen har medaljchans i VM. Ari-Pekka Liukkonen i Rio de Janeiro i augusti 2016. Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER Ari-Pekka Liukkonen

I kortbane-VM i simning som pågår i Kanada tog sig Jenna Laukkanen och Ari-Pekka Liukkonen till final, medan Fanny Teijonsalo fick se sig utslagen. Natten till lördagen har finländarna möjlighet att simma hem medaljer.

På 100 meter medley hade Jenna Laukkanen och Fanny Teijonsalo tagit sig till semifinal. Laukkanen satte personbästa, 59,64 sekunder, som var semifinalernas femte bästa tid. Snabbast var Katika Hosszu från Ungern på tiden 57,53.

– En av karriärens höjdpunkter så här långt är att få ha startat bredvid Hosszu i en VM-semifinal. Det händer inte varje dag, sade Laukkanen enligt Finska Simförbundet.

Enligt Laukkanen kan hon i finalen åtminstone prestera bättre i frisim och hoppas på att ytterligare kunna kapa sin nya rekordtid.

Finalen simmas natten till lördagen och på Laukkanens program finns eventuellt också en semifinal på 100 meter bröstsim.

Teijonsalo hade också lyckats toppa formen, men säsongens bästa tid 1.01,02, räckte bara till en femtonde plats. 1.00,05 och nytt personbästa hade krävts för final.

Liukkonen nöjd

På 50 meter frisim var Ari-Pekka Liukkonen tvåa i sitt heat och sjua totalt med tiden 21,36.

– En bra förbättring från morgonens försök. De första 15 metrarna var skillnaden. Det var överraskande att 21,71 räckte till semifinal. Allt är möjligt i finalen, jag kommer att göra mitt yttersta och tror att jag har chans att slå det finska rekordet, konstaterade Liukkonen.

Det finska rekordet lyder 21,23 och är i Liukkonens namn från år 2013.

Ryssen Vladimir Morozov var snabbast i semifinalerna på tiden 21,05. Trean Luca Dotto var bara sju hundradelar snabbare än Liukkonen.

Även Liukkonens final går av stapeln natten till lördag finsk tid.