Hoppa till huvudinnehåll

Medvedev besöker Finland – transarktisk datakabel kan vara på agendan

Finlands och Rysslands statsministrar Juha Sipilä och Dmitrij Medvedev skakar hand i januari 2016.
Sipilä och Medvedev träffades senast 29 januari 2016 i St. Petersburg. Finlands och Rysslands statsministrar Juha Sipilä och Dmitrij Medvedev skakar hand i januari 2016. Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV Juha Sipilä,Dmitrij Medvedev,dimitrij medvedev

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker statsminister Juha Sipilä (C) i Uleåborg. Ministrarna ska diskutera aktuella internationella frågor och ländernas bilaterala relationer, bland annat en transarktisk fiberkabel, spekulerar medier.

Statsministrarna ska under mötet bland annat fokusera på ekonomiska samarbeten, bilaterala investeringar, infrastruktur, energi och transport. Statsministrarnas presskonferens sänds direkt med start klockan 14:45 på statsrådets hemsida.

Enligt tidningen Barents Observer är det sannolikt att ett av samtalsämnena är den transarktiska datakabel som planeras löpa från Japan och Kina genom Kolahalvön till Kirkenes i Norge, och därifrån vidare söderut genom finska Lappland.

I Kirkenes ser man stora möjligheter med en sådan kabel, och hoppas kunna bli en likadan knutpunkt för global datatrafik som Luleå i Sverige redan är, skriver Barents Observer.

Via Murmansk får också andra städer och industriområden i nordvästra Ryssland uppkoppling.

Kabeln skulle också gynna Ryssland, och Kolahalvön i synnerhet. Murmansk skulle få snabbast möjlig datahastighet, och via Murmansk får också andra städer och industriområden i nordvästra Ryssland uppkoppling.

I slutet av november överlämnade Paavo Lipponen och Reijo Svento en utredning om datakabeln i Nordostpassagen till trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C). I utredningen konstateras det att det är både tekniskt och politiskt möjligt att dra en sådan kabel, och att den skulle vara till nytta för nationalekonomin i Europa, Ryssland och Asien.

I och med kabeln i Nordostpassagen skulle Finland bli en knutpunkt för datatrafiken mellan Asien och Centraleuropa, tack vare Östersjökabeln mellan Finland och Tyskland som färdigställdes ifjol.

Uppmjukning av EU-relationer?

Men Medvedev vill möjligen också bereda grund för att töa upp förhållandet till EU. Enligt politikforskaren Andrej Kolesnikov från Carnegie i Moskva kan den ryske premiärministern ta upp saken på sätt eller annat i enrum med Sipilä.

Finland ses som en god granne som till själen ligger närmare Ryssland än vad Europa i gemen gör, säger Kolesnmikov.

Omfattande säkerhetsåtgärder i Uleåborg

Medvedevs besök i Uleåborg är det andra med statsminister Sipilä, och en fortsättning på mötet i St. Petersburg i januari 2016. Besöket kräver omfattande säkerhetsåtgärder som har tagit flera veckor att förbereda, berättar överkommissarie Arto Autio vid Uleåborgs polisinrättning till Yle. Uleåborgspolisen samarbetar bland annat med statsrådet, skydds- och centralkriminalpoliserna, sjöbevakningen, försvarsmakten och Uleåborgs säkerhetsteam.

- Visst tar den här typen av arrangemang tid och resurser. Men månne inte vi ska få ett bra och störningsfritt statsbesök till stånd, säger överkommissarie Autio, som ansvarar för förberedelserna.

Polisen i Uleåborg har också fått förstärkning från polisinrättningarna i Lappland och Helsingfors.

Månne inte vi ska få ett bra och störningsfritt statsbesök till stånd.

Besöket syns för invånarna i Uleåborg mellan klockan 12 och 18, uppskattningsvis. Gator och vägar i centrum av staden stängs av och en del bussar kan tillfälligt gå på undantagsrutt.

Dessutom begränsas luftrummet ovanför staden. Det gäller ändå inte vanliga flygrutter, utan främst obemannade farkoster och drönare av olika slag.