Hoppa till huvudinnehåll

Nobelbanketten - en uppvisning i diadem eller vetenskapens fest?

Nobelmiddag 2014
Nobelmiddagen 2014. Bordsplaceringen avslöjas för gästerna just före middagen. Nobelmiddag 2014 Bild: . EPA/FREDRIK SANDBERG nobelmiddag

När Nobelfestligheterna kulminerar på lördag kväll är fokus på en meny som har förberetts i tio månader. Vilken pristagare ska få sitta bredvid vilken prinsessa och vad blir Bob Dylans hälsning till festen? Yle Nyheter reder ut samtalsämnen inför Nobelfesten.

Nobelfesten, även kallad Nobelbanketten, brukar kallas festernas fest och får mer uppmärksamhet än nationaldagsfirandet i Sverige, som först under senare år har börjat firas mer. Intresset för Nobelbanketten syns i tittarsiffror på omkring 1,2 miljoner ifjol.

Nobelbanketten i Stockholm den 10 december 2015.
Nobelbanketten hålls i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Nobelbanketten i Stockholm den 10 december 2015. Bild: EPA / JONAS EKSTROMER Nobelpris,blå hallen

Kungafamiljen, där alla kungabarnen är i sådan ålder att de kan representera, bidrar till det ökade intresset. Pernilla Månsson Colt är en av SVT:s programledare och specialiserad på själva festligheterna, som etikett, kläder och smycken.

- Det är ju som att få en inblick i en saga, att se kungligheterna i dessa fantastiska klänningar, smycken som har flera hundra år på nacken, eller sitter som diadem eller halsband, eller smycken ombyggda till örhängen. Jag tror att det är samma orsak till att kungahuset har gått med på att tv-sända dop och bröllop, eftersom det är viktigt för deras legitimitet, säger Månsson Colt.

Prinsar och prinsessor läser på

Pristagarna, inklusive den finländska ekonomipristagaren Bengt Holmström, har hela veckan ett fullspäckat program i Stockholm, med Nobelföreläsning, presskonferenser och intervjuer. På lördag eftermiddag hålls prisceremonin på Stockholms konserthus och kvällen kulminerar i Nobelbanketten i Blå Hallen på Stockholms stadshus.

Bengt Holmström
Bengt Holmströms kollega Oliver Hart håller tal under banketten. Bengt Holmström Bild: All Over Press/Jukka Uotila Bengt Holmström

Bordsplaceringen avslöjas just före middagen, förutom för kungafamiljen, som enligt vad som sägs, får en chans att läsa in sig på de olika pristagarna för att kunna samtala om deras respektive vetenskapsområden.

Pristagarna håller tal och finns det flera pristagare som delar på ett pris, så håller någon av dem tal. Talet från ekonomipristagarna kommer att hållas av Holmströms kollega Oliver Hart.

Hemma hos svenska familjer har det också blivit vanligare att man tittar på sändningen tillsammans, gör sitt bästa för att tillreda en Nobelmeny, enligt tidigare års recept, och klär upp sig i frack och långklänning. En del skolor ordnar Nobel-middagar och eleverna har en chans att klä upp sig. Det finns en önskan från Nobelstiftelsen att tala om vetenskapen i samband med Nobelpriset, också i skolorna.

Motsättning mellan glamour och vetenskap?

Så finns det någon motsättning mellan uppmärksamheten kring klänningar och glamour, och vetenskapen som borde stå i centrum? Vi frågar Gustav Källstrand, intendent på Nobelmuseet, som har doktorerat på Nobelprisets betydelse.

- Ibland säger man att det finns en motsättning, ska det vara klänningar eller vetenskap? Men det här är en fest där forskare upptäcker svåra saker som bara andra forskare vanligen lägger märke till. Här har man en fest där de här forskarna får stå i centrum, man har regeringen och kungahuset och de tar på sig det absolut finaste man har, man lagar den absolut finaste maten och ser till att allt fungerar perfekt. Jag tycker det är det absolut bästa sättet att hedra forskningen, säger Källstrand.

Hur förbereds Nobelmiddagen?

Då det gäller maten är det en genre som få kan tävla i. Den som ansvarar för Nobelmiddagen jobbar med menyn i tio månader och den ansvariga kocken får uppleva både stress och uppmärksamhet. Stjärnkocken Sayan Isaksson har uppdraget andra året i rad. Ungefär 40 personer jobbar i köket och ett par hundra personer serverar en meny, som fortfarande är hemlig.

Finns det någon risk att något går fel?

- Absolut, det finns det alltid! Men vi är välorganiserade, det finns ett visst ledarskap som ska se till att allt funkar, inte bara från mig utan från olika arbetsledare. Det kan gå åt pipan, det är klart att det alltid finns en sådan faktor, men det är också det som gör att det blir en nerv i det hela. Det ska inte vara för enkelt, då blir det inget bra!, säger Sayan Isaksson.

Så här kommer Bob Dylan att synas och höras

Det har stått klart sedan litteraturpristagaren Bob Dylan hörde av sig till Svenska Akademien att han inte deltar i Nobel-festligheterna.

Han kommer sannolikt i vår att hålla någon form av Nobel-föreläsning i Stockholm, eventuellt i musikform, säger intendenten Gustav Källstrand.

Dylan hedras i samband med prisceremonin i Stockholms konserthus, genom att rockikonen Patti Smith tolkar Bob Dylans låt "A Hard Rains A-Gonna Fall". Hon ackompanjeras av Kungliga Filharmonikerna.

Bob Dylan
Bob Dylan kommer att leverera ett tal till banketten. Bob Dylan Bild: EPA/Niels Meilvang Bob Dylan

Dylan kommer också att ha sänt ett tal till Nobelbanketten, som läses upp av någon annan. Att Dylan väljer annorlunda än de andra pristagarna har inte egentligen överraskat, säger Gustav Källstrand.

- Nobelstiftelsen är egentligen ganska ödmjuk i den här situationen. Man vet att man ger ett pris som kommer att orsaka ganska mycket uppståndelse i den personens liv, men man frågar inte i förväg om de vill ha det här priset.

- Bob Dylan är en väldigt känd person med stor integritet, så han vill se till att det här blir så bra som möjligt, på ett sätt som passar honom så bra som möjligt.

Varför delas fredspriset ut i Oslo?

Att Nobels fredspris delas ut i Oslo och inte i Stockholm beror på en önskan i Alfred Nobels testamente. Vid den tiden var Sverige och Norge en union och det norska Stortinget engagerade sig i fredsfrågor. Sedan dess har Stortinget utsett Norska Nobelkommittén.

Nobelfesten sänds på Yle Fem lördag 10.12 kl. 20.00.