Hoppa till huvudinnehåll

Nya fall av fågelinfluensa på Åland

En havsörn som flyger.
Arkivbild. En havsörn som flyger. Bild: Yle, Risto Salovaara havsörn

Nya fall av fågelinfluensa har uppdagats på Åland, meddelar Livsmedelssäkerhetsverket Evira. Fåglarna som smittats är två havsörnar som hittats i Eckerö och Sund.

Hittills har högpatogen fågelinfluensa konstaterats hos tre havsörnar på Åland. Tidigare har viggar i området Lemland och Vårdö, och påfåglar i Mariehamn drabbats.

För att hindra att sjukdomen sprider sig breddar Evira restriktionszonen som upprättats till att omfatta så gott som hela Åland.

Fågelinfluensa av typen H5N8 bekräftades senaste vecka också hos viggar i Nagu. Resultaten av undersökningarna av de andra fåglarna som undersöks i Evira fås senare.

H5N8-viruset kan sprida sig från vilda fåglar till fjäderfä och därför ska fjäderfät hållas inomhus, meddelar Evira. Jord- och skogsbruksministeriets föreläggande om att fjäderfä ska hållas inomhus trädde i kraft i början av december och är i kraft fram till utgången av maj.

Fågelinfluensaviruset av typen H5N8 som nu sprider sig har inte orsakat att människor insjuknat och risken för att smittas är enligt Institutet för hälsa och välfärd mycket liten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland