Hoppa till huvudinnehåll

Pappornas ojämlika sits i vårdnadstvister är en viktig berättelse!

pappa som kämpat för delad vårdnad om barnen
Christian Hindersson har kämpat för att barnen också ska bo hos honom. pappa som kämpat för delad vårdnad om barnen Bild: Kati Grönholm/Yle christian hindersson

I över tre års tid har Katrina Grönholm-Kulmala följt med Christian Hinderssons kamp för rätt till sina barn. Han anklagades bland annat för att ha slagit barnen men tingsrätten friade honom på alla punkter. Läs varför Svenska Yle skjuter på visningen av TV-dokumentären “Pappa har inte en chans”.

Katrina Grönholm-Kulmala ville göra ett program om pappors ojämlika sits i vårdnadsfrågor i samband med skilsmässa. Hon kom i kontakt med Christian Hindersson som berättar:

- När barnet föds så betonas överallt hur viktig pappan är för barnet. Men då föräldrarna skiljer sig så blir pappan plötsligt överflödig och ska enligt socialväsendet få träffa sina barn så lite som möjligt. Hur går det här ihop?

Han skakar på huvudet och de mörka ringarna under ögonen avslöjar brist på sömn. Högvis av papper och mappar finns utspridda på bord och golv i hyreslägenheten han precis flyttat till efter flera veckor i den kyrkliga församlingens krisbostad.

Då de träffades första gången för tre år sedan var han nyskild och beskrev sitt liv som en David mot Goljat- kamp mot socialväsendet i staden där han bor.

Katrina minns att Christian levde i ett byråkratiskt kaos där alla experter runt omkring sa samma sak: lagstiftningen och hur den tolkas är inte på pappornas sida. Christian ville få umgås med sina barn så mycket som möjligt och motiverade sin kamp så här:

- När mina barn blir äldre så kommer de att förstå att de missat en vardag med sin pappa. Att visst var han en rolig pappa om veckoslut och vissa sommarveckor, men jag fanns inte i deras vardag. Och den dag de frågar mig varför så vill jag kunna svara dem att jag gjort mitt bästa för att få vara deras pappa. Att jag gjorde allt.

Männens rätt att vara pappa - och barnens rätt till sin far

Redaktörens magkänsla var att Christian och barnen verkligen tyckte om varandra och att de stod inför en oerhörd kamp. Hur det skulle gå visste man inte och det fanns en överhängande risk för att pappan och barnen inte skulle få träffas över huvudtaget. Det var ibland veckolånga pauser mellan träffarna och telefonkontakt var förbjuden.

pappa som kämpat för delad vårdnad om barnen
pappa som kämpat för delad vårdnad om barnen Bild: Kati Grönholm/Yle christian hindersson

En inspelning som Katrina särskilt minns var då familjen firade farsdag i Christians nya hyreslägenhet. Lägenhet var möblerad med lånade prylar och Christians kolleger och andra vänner hade lånat dem leksaker som redan låg utspridda över golven. Det började se ut och kännas som ett hem. Det var farsdagsmorgon klockan sju då min TV-filmare försiktigt smög in och väckte Christian och hans son, som är äldst av de tre barnen. Vi filmade då pojken med stor ömhet väckte sina småsyskon (och det var inte helt lätt att få en sömnig 2-åring ur sängen).

- Vi fick filma en alldeles ljuvlig scen där barnen sjungande väcker sin pappa och kryper upp i hans säng med sina presenter. Förutom att barnens ögon lyste av glädje - så är dessa stunder med barnen också de enda gångerna som Christian ser glad ut på vårt videomaterial. Om det så handlade om en fest som Farsdag eller bara att äta mellanmål med barnen eller bygga Lego. Det var tillsammans med barnen som Christian var glad. Och som han själv säger, det var tack vare barnen han orkade mentalt genom skilsmässoprocessen och allt som följde.

Var bor ett barn?

Officiellt så kan barn bara bo på ett ställe. Den vanliga umgängesmodellen i Finland är att barnen bor hos den ena föräldern, oftast mamman, och besöker den andra föräldern vartannat veckoslut. Den modellen ville Christian inte gå med på, han ville ha växelvist boende.

- Barnen har tagits ifrån mig. För att de är små och jag har fel kön. Därtill anses jag vara våldsam. Visst har jag brusat upp på möten med socialen men att vända det till att jag är våldsam är lågt. Jag har aldrig slagit någon.

För ett år sedan gav tingsrätten honom rätt. Barnskyddsanmälningarna togs bort och nu bor barnen varannan vecka hos Christian. Enligt Kari Karanko på Förbundet för Särföräldrar rf så är Christian Hindersson den första pappan på 20 år som i Egentliga Finlands tingsrätt vunnit ett dylikt fall och fått växelvist boende trots att ex-frun och hela socialväsendet i staden där de bor motsatte sig. Domen kan i framtiden hjälpa andra pappor i motsvarande situation.

Bristfälligt system

Kari Karanko har 20 års erfarenhet av juridisk rådgivning och annat stöd åt pappor som skiljer sig. Han säger att Christians fall är ett bra exempel på hur bristfälligt det finska systemet är.

Trots att Christian är en sällsynt pappa som verkligen vill vara med sina barn så mycket som möjligt så var jag hela tiden fullständigt övertygad om att han skulle förlora kampen om sina barn. Det är så det finska systemet fungerar, papporna har inte en chans, en kommentar som Kari Karanko upprepat många gånger.

Med sitt program ville Katrina göra en dokumentär som berör många människors situation, alla de pappor och barn som hamnar i kläm då myndigheterna rutinmässigt tolkar lagen till enbart mammans fördel. I sitt researcharbete för dokumentären om Christian har hon stött på många liknande berättelser och talat med flera pappor som sällan träffar sina barn, trots att de skulle vilja det. På större orter finns sk pappa-grupper där frånskilda pappor tillsammans med stödpersoner träffas och hjälper varandra. Idag hör Christian Hindersson till dem som som försöker hjälpa andra.

Under arbetets förlopp har dokumenärens redaktör och regissör konsulterat olika experter, bland annat en psykoterapeut som arbetar med skilsmässobarn. Denna terapeut betonar att dokumentären “Pappa har inte en chans” också har ett viktigt barnskyddsperspektiv - att också barnen med sin närvaro ges en röst. Liksom papporna blir också barnen lätt överkörda av myndighetsmaskineriet. Enligt denna psykoterapeut går socialmyndigheterna allt för lätt i den fällan att tjänstemännen istället för att tänka på barnens bästa går in i föräldrarnas konflikt och väljer sida, oftast till mammans fördel.

Strikta etiska riktlinjer vad gäller barns medverkan är anledningen till att programmet visas senare - men omklippt

Syftet med dokumentären var inte att belysa en privat vårdnadstvist utan hur systemet förhindrar pappors föräldraskap och barnens rätt till sina pappor. Barnens vardag tillsammans med pappan har filmats i scener där Christian hämtar barnen från skola och dagis, Christian och barnen firar farsdag, Christian och barnen bygger lego, dansar och äter mellanmål. Christian visar barnen runt i det hus han köpt och som är också barnens kommande hem, där firar de alla fyra invigningsfest med munkar och läsk. Allt bildmaterial på barnen är drygt tre år gammalt.

Mamman till barnen bad i slutskedet av klippet om att barnen inte ska kunna identifieras och programmet klipptes om med hänsyn till önskemålet.

Efter att mamman i sista stund velat försäkra sig om att barnen inte går att identifiera på något som helst sätt fattade Svenska Yle beslutet att klippa bort barnen helt och hållet. Yles etiska riktlinjer vad gäller minderåriga barn är strikta och utgår alltid ifrån barnets rätt att skyddas från offentlighet bland annat om någondera förälder så kräver. För att på alla sätt säkerställa att barnens identitet inte kan avslöjas genom programmet så kommer alla de avsnitt där barnen ännu syns klippas bort. Med andra ord så kommer programmet att göras om så att barnen inte alls syns.

Tre år av tung process

- Jag har på nära håll i tre års tid sett hur tung processen varit för Christian, säger Katrina Grönholm-Kulmala.

- Berättelsen om hans långa men sist och slut framgångsrika kamp för sitt föräldraskap kan inspirera andra pappor att inte ge upp. Och kanske ge något annat barn rätten till sin pappa. Detta är poängen med dokumentären “Pappa har inte en chans”.

Pappor som behöver hjälp under pågående vårdnadstvister kan kontakta Förbundet för Särföräldrar rf ex via webbsidan www.etavanhemmat.fi

Christian Hindersson är en pappa som kämpat för delad vårdnad.
Christian Hindersson är en pappa som kämpat för delad vårdnad. Bild: Kati Grönholm/Yle christian hindersson

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP