Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamöter oroade: Asylsökande kurd riskerar tortyr om han sänds till Iran

Asylsökande
Mohammadi har förts till flyktingcentralen i Krämertsskog Asylsökande Bild: YLE/Rose-Marie Sundström flyktingförläggning

Riksdagens människorättsnätverk oroas över att en politisk aktivist med kurdisk bakgrund sänds tillbaka till Iran. Den iranska kurdaktivisten Musa Mohammadi har befunnit sig som asylsökande i Finland sedan år 2010.

Efter att hans ansökan behandlats i fem år fick han ett negativt besked i juni.

På tisdag ombads han komma till polisstationen för att besvara några frågor och då greps han och fördes till flyktingcentralen i Krämertsskog.

Medlemmarna i riksdagens människorättsnätverk är mycket oroade över att Mohammadi inte beviljades asyl och att han möjligen återsänds till Iran.

Varit tillfångatagen

Enligt riksdagsledamöterna har den iranska säkerhetspolisen flera gånger tagit Mohammadi tillfånga på grund av hans politiska aktivitet och det finns skäl att misstänka att han utsätts för förföljelse i Iran eller att han fängslas, torteras eller i värsta fall avrättas.

Av världens länder avrättade Iran i fjol näst mest människor. Kurderna är en av de mest förföljda människogrupperna i Iran och i år har landet avrättat tiotals kurder som hör till olika oppositionella grupper.

Finsk lagstiftning oroar FN

FN:s kommitté mot tortyr har tidigare uttryckt sin oro för att den omarbetade lagstiftningen i Finland försvagar de asylsökandes rättsskydd, ökar antalet återsända och gör det möjligt att gripa dem som ska återsändas.

Enligt internationella avtal och enligt finsk lag får ingen återsändas till ett land där man kan anta att hen hotas av dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling eller behandling som kränker människovärdet, påpekar riksdagens människorättsnätverk.

Nätverket vill också betona att man bara som en yttersta åtgärd ska gripa asylsökande. Man borde inte automatiskt anta att det finns en risk att den som har fått ett negativt besked på sin asylansökan kommer att rymma.

Pressmeddelandet har undertecknats av Eva Biaudet (SFP), Aila Paloniemi (C), Li Andersson (VF), Erkki Tuomioja (SDP), Satu Hassi (Gröna), Emma Kari (Gröna), Timo Harakka (SDP) Susanna Huovinen (SDP) och Sari Essayah (KD).