Hoppa till huvudinnehåll

Rosnefts olja viktigare än sanktioner

En av Rosnefts bensinstationer i Moskva.
Rosnefts bensinstationer hör till gatubilden i Ryssland, den här finns i Moskva. En av Rosnefts bensinstationer i Moskva. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Rosneft,bensinstation,Ryssland

Västliga sanktioner mot Ryssland stoppade inte europeiska investerare när en del av Rysslands största oljebolag Rosneft privatiserades igår. Många ser affären som en personlig triumf för president Vladimir Putin.

– Det här var årets affär, sa en nöjd president Vladimir Putin igår när köpet kring det statliga oljebolaget Rosneft presenterades.

Rosneft är Rysslands största oljebolag och det har hela året förberett att sälja ut 19,5 procent av sina aktier.

Rosneft finns med på både USA:s och EU:s sanktionslista och de flesta analytiker var övertygade om att sanktionerna skulle skrämma bort utländska investerare från Rosneft.
Istället visade det sig att varken sanktioner eller den politiska konflikten mellan väst och Ryssland längre stoppar europeiska investerare.

Rosnefts aktier köptes av en statsägd fond i Qatar och av det globala råvaruhandelsbolaget Glencore som är baserat i Schweiz. Affären är värd 10,5 miljarder euro och köpesumman delas av de båda investerarna.

Intresse finns

– Affären avslöjar bara det stora intresset som existerar för våra ryska aktier utomlands, trots det internationella läget, kommenterade presidentens talesman Dmitrij Peskov.

Gårdagens överenskommelse är en av de största utländska investeringarna i den ryska ekonomin de senaste åren.

Tidningen Financial Times rapporterade dessutom att Glencore enbart satsar 300 miljoner euro i egna medel medan 4,8 miljarder euro ska lånas av en västerländsk bank som enligt tidningen är italienska Intesa Sanpaolo.
Amerikanska och europeiska myndigheter har tidigare uppmanat bankerna att vara restriktiva i affärer med ryska företag som finns med på sanktionslistan.

Ologiska väst

I Ryssland presenterades nyheten som ett bevis på att de västliga länderna inte längre tror på sin egen sanktionspolitik.

Många ser affären också som en personlig triumf för president Putin, men också för Igor Setjin som leder Rosneft. Setjin finns med på sanktionslistan över personer som ska bojkottas på grund av Rysslands annektering av Krim.

Ryska börsanalytiker tolkade affären som att utländska investerare nu har slagit in på en ny väg. Riskerna på den ryska marknaden väger nu lättare än de eventuella vinsterna.

Dessutom tar många för givet att de rysk-amerikanska relationerna kommer att kraftigt förbättras från januari när Donald Trump tillträder.
Gårdagens privatiseringsaffär var det största paketet i år som den ryska regeringen har lagt fram i ett desperat försök att fylla hålen i den sinande statskassan. Den ryska staten äger fortfarande majoriteten av Rosneft efter gårdagens utförsäljning.

Överenskommelsen kom som en stor överraskning för marknaden som var övertygad om att Rosneft inte lyckas hitta en reell köpare. Värdet på Rosnefts aktie steg också igår med hela fem procent.