Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä redogör för sitt ägande

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä,Finlands statsminister,Centern i Finland,politiker i Finland

Statsminister Juha Sipilä (C) reder ut sitt ägande i ett blogginlägg som han publicerade på fredagskvällen. I blogginlägget har Sipilä bifogat redogörelsen för sina bindningar, som han gett i mars.

I bloggen framgår att Sipilä har pensions- och livförsäkringar, sparkonto och försäkringsskal. I försäkringsskalet tillsätts avkastningen för placeringarna direkt till det egna kapitalet. Skatt på avkastningen betalas först när de tas ut från försäkringsskalet. Den här informationen har varit offentlig redan tidigare.

Han går noggrannare än tidigare igenom vad hans försäkringsplaceringar består av: flera Nordea-fonder och så kallat garanterat sparkapital. Enligt Sipilä innehåller de inte aktieinnehav.

Sipilä skriver att han inte äger aktier, men nog fondandelar, liksom många andra finländare.

- Då jag inte äger aktier får jag inte dividender. Då jag inte får dividender, betalar jag inte heller dividendskatt. Då jag inte äger aktier, orsakar mina äganden inte en jävsituation vid statligt beslutsfattande om företag.

I sin text uppger Sipilä inte hur stor hans egendom är och hur mycket pengar som är placerade.

Sipilä har upprepade gånger ombetts öppna upp informationen om sitt ägande.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes