Hoppa till huvudinnehåll

Spritsmugglaren från Västanfjärd brydde sig mer om sina vänner än sig själv

Krigshjälten och spritsmugglaren Arne Litz från Västanfjärd.
Krigshjälten och spritsmugglaren Arne Litz från Västanfjärd. Bild: Yle/Johanna Ventus arne litz

Krigshjälten och spritsmugglaren Arne Litz från Västanfjärd kom aldrig över sin förlorade ungdomskärlek. I nya boken om Västanfjärd berättar Peter Jensén historien om sin farmors bror.

Den 10 december kommer boken Västanfjärd – våra berättelser ut. Boken innehåller många historier om Västanfjärd och om personer från orten. Ett av kapitlen är skrivet av Peter Jensén, som skriver om sin anfader Arne Litz. En man som gjorde sig känd som spritsmugglare men också som krigshjälte.

Räddade 87 sårade soldater

Arne Litz föddes den 13 april 1913 och dog den 8 augusti 1975. Han hade fem systrar och familjen bodde i Västanfjärd. Som många unga män kom kriget att sätta en prägel på Arnes liv. Under de 3,5 år han tjänstgjorde under Andra världskriget kom han att utmärka sig på många sätt.

En av hans främsta bravader vad hur han tillsammans med en kamrat från Kimitoön lyckades rädda 87 sårade soldater genom att köra skytteltrafik med båt från holmen Teikari till fastlandet. Båda befodrades till korpraler och fick första klassens frihetsmedaljer för bedriften. Under kriget fick Arne också fjärde klassens frihetskors.

- Jag var mån om att lyfta fram hans livsöde. För mig är det ett sätt att hedra alla unga män som försvarande Finland under krigstiden, berättar Peter Jensén om varför han skrev kapitlet om Arne.

Peter Jensén har skrivit om sin farmors bror Arne Fritz i en ny bok om Västanfjärd.
Peter Jensén har skrivit om sin farmors bror Arne Litz. Peter Jensén har skrivit om sin farmors bror Arne Fritz i en ny bok om Västanfjärd. Bild: Yle/Johanna Ventus peter jensén,Västanfjärd
Peter Jensén har skrivit om sin farmors bror Arne Fritz i en ny bok om Västanfjärd.
1 Peter Jensén har skrivit om sin farmors bror Arne Fritz i en ny bok om Västanfjärd. Bild: Yle/Johanna Ventus peter jensén,Västanfjärd

Kom aldrig över förlorad ungdomskärlek

Peter Jensén lyfter också fram att han skriver om sin farmors bror Arne Litz baserat på sina egna minnen och på samtal han fört med personer som kände Arne, till exempel har han talat mycket med Arnes yngre syster Lempi Börman som är den enda av Arnes syskon som ännu är i livet.

I samtalen blev det tydligt att en händelse i Arnes ungdomsår fick stor inverkan på resten av hans liv. Han var innan kriget förlovad med en kvinna på orten som lämnade honom och fick barn med en annan man.

- Det formade nog någon form av bitterhet och en likgiltighet inför sitt eget liv. Det visade sig att han under kriget ofta anmälde sig frivillig till olika farliga uppdrag eftersom han inte verkade bry sig om sitt eget liv, säger Jensén.

Åkte i fängelse för att rädda vännerna

Men trots att han var med om många farliga situationer kom han ur kriget med livet i behåll. Han jobbade då bland annat med fiske och som dräng med också spritsmuggling kom att ta en allt större del av hans liv. Också här blev det tydligt att Arne satte andra framför sig själv.

- En gång var han ute tillsammans med ett annat båtlag på en av många spritsmuggelutfärder då tullarna kom och det blev klart att de inte skulle klara sig. Arne som var ungkarl gav då order om att de andra männen som hade familjer skulle ta en båt och åka i en riktning medan han själv styrde åt ett annat håll och blev fast av tullen, berättar Peter Jensén.

Krigshjälten och spritsmugglaren Arne Litz från Västanfjärd.
Arne var mycket barnkär minns Peter Jensén. Här tillsammans med en syskon barnbarn. Krigshjälten och spritsmugglaren Arne Litz från Västanfjärd. Bild: Privat arne litz

Peter Jensén har själv många minnen av sin farmors originella bror. Han kommer att Arne trots sitt något vildvuxna yttre med lång skägg, yvigt hår och en haltande gång var mycket populär bland barnen i släkten och Peter upplever att Arne var mycket barnkär.

- Arne kom aldrig att bilda familj men han var alltid mycket snäll mot oss barn i släkten. I bland var han kanske aningen berusad och så var mamma inte speciellt förtjust i honom men jag minns honom som väldigt snäll och lite spännande.

Här kan du lyssna på en intervju med Peter Jensén om sin anfader Arne Litz:

Boken om Västanfjärd ges ut den 10 december. Här kan du läsa mer om boken.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland