Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreas president ställs inför riksrätt

President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande.
President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande. President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande. Bild: EPA/ED JONES/POOL Park Geun-Hye,Sydkorea

Det sydkoreanska parlamentet har röstat för att ställa president Park Geun-hye inför riksrätt till följd av en korruptionsskandal.

Rösterna föll 236 för och 56 emot. Oppositionen samt ledamöter ur Parks eget parti röstade för förslaget.

Park ska sammanträda med regeringen under förmiddagen finsk tid. Hon har inte i offentligheten kommenterat omröstningen i parlamentet.

Premiärminister Hwang Kyo-ahn tjänstgör som tillförordnad president medan grundlagsdomstolen tar ställning till att avsätta Park eller att låta henne fortsätta som president.

Premiärministerns kansli säger att Hwang kommer att hålla ett tal klockan 13 finsk tid i dag.

Presidenten misstänks för att ha låtit en nära vän få inflytande i politiken. Vännen ska också ha utnyttjat sitt förhållande till presidenten för ekonomisk vinning.

Park har upprepade gånger bett om förlåtelse för sitt agerande.

Massiva demonstrationer har ordnats i Sydkorea mot presidenten. Under flera lördagar har miljontals sydkoreaner dragit ut på gatorna och krävt att Park ska avgå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes