Hoppa till huvudinnehåll

USA-ledda koalitionen dödat "åtminstone 50 000" IS-krigare

Brittiskt stridsflyg som deltar i den USA-ledda koalitionens offensiv mot IS i Mosul.
Brittiskt stridsflyg som deltar i den USA-ledda koalitionens offensiv mot IS i Mosul. Brittiskt stridsflyg som deltar i den USA-ledda koalitionens offensiv mot IS i Mosul. Bild: EPA/PETROS KARADJIAS stridsflygplan,Storbritannien

Åtminstone 50 000 IS-jihadister har dödats av den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien sedan insatserna mot terrorrörelsen Islamiska staten inleddes i augusti 2014.

- Jag sysslar inte med morbida siffror, men den här sortens volym har betydelse och har inverkan på fienden, säger en anonym, högt uppsatt amerikansk militär till nyhetsbyrån AFP.

Enligt honom är uppskattningen om ungefär 50 000 döda IS-krigare lågt räknad.

Den USA-ledda koalitionen har genomfört omkring 16 000 anfall med flyg eller drönare mot IS i Irak och Syrien. Två tredjedelar av dem i Irak.

Enligt koalitionen har 173 civila dödats i de USA-ledda flyganfallen, men kritiker säger att den siffran är betydligt högre.

Airwars är en Londonbaserad grupp med journalister och forskare som försöker bedöma vad bombningarna för med sig för de civila i Irak och Syrien. Enligt Airwars har åtminstone 1 957 civila dödats i de USA-ledda flygattackerna hittills.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes