Hoppa till huvudinnehåll

Hemlig CIA-rapport: Ryssland försökte hjälpa Trump att vinna valet

Banderoller till stöd för Donald Trump under ett valmöte i Florida 13.10.2016
Banderoller till stöd för Donald Trump under ett valmöte i Florida 13.10.2016 Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,valreklam

CIA tror att Ryssland stal information av både republikanerna och demokraterna inför presidentvalet i syfte att hjälpa Donald Trump vinna valet. - Inte bara för att underminera förtroendet för USA:s valsystem. Det rapporterar Washington Post.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska i förra veckan ha haft ett möte bakom lyckta dörrar med USA:s viktigaste senatorer. Under det mötet ska CIA ha informerat senatorerna om att underrättelsetjänsten identifierat personer med anknytning till den ryska regeringen som har försett Wikileaks med tusentals hackade e-poster från demokraterna.

De här personerna ska ha brutit sig in i både republikanernas och demokraternas datasystem och inom CIA är man numera övertygade om att deras mål faktiskt var att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet så att Trump skulle ta hem segern.

Delvis bygger CIA sin bedömning på att hackarna läckte den information som de fick tag på av demokraterna, men lät bli att utnyttja informationen de stulit från republikanerna.

"Samma människor som sade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen"

Enligt Washington Post har CIA ändå inte kunnat presentera bevis på att den här operationen skulle ha dirigerats direkt från Kreml, av den ryska regeringen.

Vissa inom de amerikanska underrättelsemyndigheterna tror fortfarande att syftet med de ryska dataintrången var huvudsakligen att bara störa valkampanjen och minska förtroendet för valsystemet.

CIA:s bedömning tillbakavisas av Donald Trumps övergångsteam

"Det här är samma människor som sade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Valet är över sedan länge och det slutade med en av de största elektorskollegievinsterna i historien. Nu är det dags att gå vidare och att göra Amerika stort igen", heter det i ett uttalande från Trump-teamet.

Trump själv sade redan tidigare i veckan i en intervju till tidskriften Time att han inte tror att Ryssland försökte påverka valet. Enligt honom kan det ha varit Ryssland som hackade demokraternas datasystem, men det kan lika gärna ha varit Kina eller någon kille i New Jersey.

Demokrater, i sin tur, ska enligt Washington Post ha varit upprörda över att president Barack Obama inte offentliggjorde de här misstankarna redan före valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes