Hoppa till huvudinnehåll

Nu har Lovisa ett artotek igen

artotek
Artoteket finns i Almska gården artotek Bild: Yle/Robin Halttunen stödföreningen för lovisa konstcentrum rf,artotek

Stödföreningen för Lovisa konstcentrum har igen öppnat ett artotek i Almska gården i Lovisa efter en paus på ett par år. Konstnärerna är entusiastiska.

Aino Ulmanen och Aarne Kyröläinen jobbar med att hänga upp sina tavlor. De blir de första att pryda kaféväggarna.

På disken står redan Tuppen och Tanten, två keramikkonstverk av Elina Sorainen. Snart dyker också Christer Åberg upp med flera tavlor.

- Det är jättebra att artoteket öppnar igen, det är tur att vi får vara här, säger Aino Ulmanen som bor och verkar i Mörskom.

artotek
Aarne Kyröläinen och Aino Ulmanen hjälps åt med att hänga upp. artotek Bild: Yle/Robin Halttunen artotek,aarne kyröläinen

Stödföreningen hade ett artotek i samma lokaler åren 2013 och 2014, men tvingades sedan lämna Almska gården för en tid. Nu ska väggarna prydas med tavlor igen.

Aino Ulmanen besluter att hänga upp sina tavlor på stockväggen, de mörka tavlorna ser bra ut mot den bakgrunden. Mörkheten i tavlorna kommer från färgen, hon målar med sot och aska från den egna spisen.

artotek
Aino Ulmanen använder sot som målfärg. artotek Bild: Yle/Robin Halttunen aino ulmanen

Det mörka får olika nyanser beroende på vilket träslag som Aino Ulmanen har eldat med. Al ger en annan ton än björk eller tall.

Skämtsamt säger hon att hon först eldar på sin vedspis för att laga mat och sedan målar med det som blir kvar.

- Den svartaste färgen kommer från skorstenen, berättar Ulmanen.

På den motsatta väggen hänger Aarne Kyröläinen upp en oljemålning som nästan blir tredimensionell. Ytan lever och skapar vackra skuggor.

artotek
Närbild av Aarne Kyröläinens tavla artotek artotek,aarne kyröläinen

Christer Åberg bidrar med en orangefärgad elefant, ett tygkollage i vackra färger och så grafik med ett annat av hans favoritteman fåglar.

- Artotek är ett bra koncept, säger han.

Elina Sorainen har också haft sin keramik på artoteket Konsta i Borgå. Den har gått bra åt enligt henne.

- Men mina koppar och kärl tycker jag inte att hör hemma i ett artotek, säger hon.

Hon talar varmt för möjligheten att kunna låna ett konstverk hem för en månad och se hur det passar i sin rätta miljö. Som konstnär är det här också ett ypperligt sätt att placera ut sina verk utan att ordna en egen utställning.

- Alltid har konstnärerna någonting hemma i knutarna att ta med sig hit, säger hon.

artotek
Elina Sorainens tant och tupp i keramik artotek Bild: Yle/Robin Halttunen stödföreningen för lovisa konstcentrum rf

Föreningen välkomnar alla yrkeskonstnärer, men det blir ganska naturligt att det främst är lokala konstnärer som bidrar med verk till artoteket.

Sorainen konstaterar att ett artotek är en helhet som ständigt lever. Det gäller för konstnärerna att komma till artoteket med sina tavlor och se om det finns plats för dem och om de passar in i helheten.

Stödföreningen har fått stöd från Silmu för att starta upp artoteket. Lovisa stad kommer också emot genom att inte kräva hyra för de första två månaderna.

Föreningens projektsekreterare Nina Björkman-Nystén ser med tillförsikt mot framtiden och räknar med att föreningen framöver ska klara av att betala den blygsamma hyran för artoteket.

Artoteket håller öppet tisdag till söndag mellan klockan 12 och 17. På artoteket kan man låna konst.

artotek
artotek artotek,aarne kyröläinen

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland