Hoppa till huvudinnehåll

Tyska dundersuccén kraschade – första förlusten mot jumbon

RB Leipzig.
Det var en tung dag för RB Leipzig. RB Leipzig. Bild: EPA RB Leipzig

RB Leipzig har varit ett av hela Fotbollseuropas största utropstecken i höst. Nykomlingen kom till Ingolstadt som obesegrad serieledare, men åkte hem med första liganederlaget i bagaget.

RB Leipzigs resa från division 5 till Bundesliga har gått snabbt och väckt stor uppmärksamhet i Tyskland. Det österrikiska energidrycksföretaget Red Bull står bakom satsningen och det har gjort klubben till landets mest hatade.

I våras tog laget steget upp till Bundesliga och i höst har det gått osannolikt bra. RB Leipzig hade efter tretton omgångar inte förlorat en enda match i ligan och ledde serien tre poäng före Bayern München.

Då kom den första rejäla smällen. Efter sju raka segrar kammade RB Leipzig noll – och det var jumbon Ingolstadt som straffade nykomlingen. Ingolstadt tog säsongens andra trepoängare och vann med 1–0.

Bayern vann stort

Därmed blev succétränaren Ralph Hasselhüttls återkomst till Ingolstadt, som han räddade för några säsonger sedan, inte speciellt lyckad. I samma veva tappade RB Leipzig nämligen också positionen som tabelletta.

Bayern slog Wolfsburg med hela 5–0 efter bland annat två mål av Robert Lewandowski. Storsegern tog upp storklubben i serieledning med en bättre målskillnad än RB Leipzig.

Om en och en halv vecka möts de två topplagen i München i den sista omgången före julpausen.