Hoppa till huvudinnehåll

Barbro Löfgren inspirerar äldre att röra på sig

Barbro Löfgren är 65+ coach och promenerar med seniorer en gång i veckan i Nordsjö, Helsingfors.
Barbro Löfgren är 65+ coach och gör en viktig insats för andra äldre. Barbro Löfgren är 65+ coach och promenerar med seniorer en gång i veckan i Nordsjö, Helsingfors. Bild: Yle/Anna Savonius folkhälsan,turistbuss

Barbro Löfgren ville göra något meningsfullt tillsammans med andra seniorer. Hon utbildade sig till 65+ coach och grundade en motionsgrupp i Nordsjö i Helsingfors. Gruppen är nu inne på sitt fjärde år.

Äldre ska bo hemma så länge som möjligt.
För att tiden hemma ska bli meningsfull är det viktigt att hålla sig igång fysiskt och socialt. Det gäller att börja medan man ännu är i gott skick.

På svenskt håll står Folkhälsan för en stor del av utbudet av sysselsättning för äldre. Bland annat utbildar man 65+ coacher. Barbro Löfgren är alltså en av dem.

En gång i veckan tar hon ut en grupp damer på promenad.

- För mig är det närmast den sociala kontakten, säger Barbro. Jag promenerar annars också ganska mycket. Jag tror att den sociala biten är ganska stor för många i gruppen.

Barbro Löfgren är 65+ coach och poserar med en grupp damer som promenerar varje vecka i Nordsjö, Helsingfors.
Barbro Löfgren tillsammans med promenadgruppen i Nordsjö. Damerna (fr. v.) är Teja Kollin, Carola Olenius, Margit Karjala, Barbro Löfgren och Dagmar Vuorenvirta Barbro Löfgren är 65+ coach och poserar med en grupp damer som promenerar varje vecka i Nordsjö, Helsingfors. Bild: Yle/Anna Savonius barbro löfgren,motion (idrott)

I dag finns det över 150 utbildade 65 plus coacher utspridda i Svenskfinland och nästa år satsar Folkhälsan stort på att utbilda nya. Coacherna är frivilliga äldre som inspirerar andra äldre att motionera och vara aktiva tillsammans. Syftet är att motverka både stelhet och ensamhet.

Verksamhetskoordinatorn Maria Hammarberg på Folkhälsan basar för utbildningen av coacherna. Hon leder också motions- och balansträningsgrupper i seniorhuset i Brunakärr i Helsingfors.

- När man blir äldre försvagas musklerna om man inte hela tiden håller sig igång, förklarar hon. Att bara promenera ger inte tillräcklig styrka i övre kroppen.

Låren, baken och ryggen som ska hålla skelettet uppe är viktiga särskilt när man blir äldre. Balansen är också en utmaning. För att klara livet ensam hemma så länge som möjligt krävs ständig träning. Det gäller att börja medan man ännu är i gott skick.

- Jag tycker att jag inte alls blivit bättre på balansen trots att jag gjort rörelserna hemma också, säger Ulla Sohlberg medan hon tränar. Jag tror att det är fråga om anlag. Har man dålig balans så har man och det går inte att bättra på den så mycket.

Maria Hammarberg drar en kurs i styrka och balans vid Folkhälsan, mitten. Hon flankeras av Birgitta Boucht, Elisabeth Blom och Ulla Sohlberg.
Maria Hammarberg (i mitten) efter avslutat träningspass med Birgitta Boucht, Elisabeth Blom och Ulla Sohlberg i motionsgruppen Styrka & balans Maria Hammarberg drar en kurs i styrka och balans vid Folkhälsan, mitten. Hon flankeras av Birgitta Boucht, Elisabeth Blom och Ulla Sohlberg. Bild: Yle/Anna Savonius elisabeth blom,Närbild

Elisabeth Blom tycker sig märka en förbättring. Hon har lärt sig använda kroppen på ett nytt sätt. Det har bland annat lett till att hon inte ramlar lika lätt på vintern.

- Jag känner mig friare, jag kan gå mycket bättre när det är halt, säger hon. Plus att här är roligt.

Förutom att träna balansen och förbättra konditionen, handlar Folkhälsans verksamhet för äldre om att låta deltagarna hitta samhörighet med andra.

- Det känns inte så tungt om man har roligt. Vem mår inte bra av ett gott skratt och av att känna att man hör hemma i en grupp, summerar Maria Hammarberg.

Vem mår inte bra av ett gott skratt och av att känna att man hör hemma i en grupp?― Maria Hammarberg

Liv och rörelse för alla i Vasa

Också i Folkhälsanhuset i Vasa är det livs och rörelsen. Bland det digra utbudet finns allt från kaffeträffar till dans.

Britta Lassander tog upp dansen när hon blev änka för fjorton år sedan. Före det tog vardagssysslorna och barnbarnen hennes tid. Nu dansar hon minst en gång i veckan. Trots att hon är 84 år håller hon sig igång varje dag.

- Det gäller att hänga med, säger hon. Jag håller också på med vattengymnastik, sjunger i tre körer och spelar Pidro. Jag deltar i Folkhälsans promenadgrupp och är aktiv i pensionärsföreningen.

Gunvor Revahl och Ingmar Pellas dansar flera gånger i veckan. När inte danserna räcker till i svenska Österbotten åker de till bland annat Ilmajoki, Kauhava och Härmä.

- Musiken på finskt håll är mera varierande, säger Ingmar. På svenskt håll är det samma fox från Sverige hela tiden, det är lite tråkigt.

Karacafé för skratt och samtal

En annan dagverksamhet som har vuxit sig stor i Folkhälsanhuset i Vasa är karacaféet. Det samlar så många män att man måste starta upp en andra cafégrupp för att alla intresserade ska få plats.

Man sitter vid cafébord
För Christian Nylund blev frivilligarbetet ett bra substitut för det före detta arbetslivet och gemenskapen med arbetskamraterna. Man sitter vid cafébord Bild: Yle/Roy Fogde folkhälsan,Vasa,Samfundet Folkhälsan,frivilligt arbete,pensionärer

Christian Nylund är en av dem som jobbar som frivillig för caféet.

- I första hand ger karacaféet en social samvaron som är otroligt viktig, säger han. Flera av karlarna är ensamstående och har ingen att prata med. Varannan torsdag kommer de hit och så sitter vi här och träffas två timmar.

Christian Ahlbom, som också är med i planeringsgruppen för caféet, har märkt att det också finns ett behov hos män att få träffas och samtala sinsemellan utan damer.

Vi har kommit överens om att inte tala politik och religion. Annars är det fritt fram.― Christian Ahlbom

Han jobbar för att atmosfären ska vara så öppen och fördomsfri som möjligt.

- Vi har kommit överens om att inte tala politik och religion. Annars är det fritt fram, säger han. Sen tycker jag om att blanda in lite humor, det ska vara roligt också.

Boningsorten är inget hinder för den som vill delta

Camilla Westerlund som är koordinator i Folkhälsanhuset i Vasa hoppas att alla som bara vill ska hitta någon verksamhet som intresserar. Om inte den fysiska sidan intresserar, kan man till exempel delta i minnesträning eller spela bingo.

Om man kommer från till exempel Närpes för att handla i Vasa och ser att vi ordnar nånting här, kan man komma och delta i gruppverksamheten.― Camilla Westerlund, koordinator

Alla är välkomna att delta, oberoende om man bor i seniorhuset eller någon annanstans.

- Man behöver inte ens bo i Vasa, säger hon. Om man kommer från till exempel Närpes för att handla i Vasa och ser att vi ordnar nånting här, kan man komma och delta i gruppverksamheten. Huset och verksamheten är öppen för alla.

Ensamheten är en svårlöst utmaning

Dam med glasögon
Camilla Westerlund koordinerar seniorprogrammet i Folkhälsanhuset i Vasa. Dam med glasögon koordinator,Samfundet Folkhälsan,Vasa

Trots program och aktiviteter är det många äldre som sitter hemma. Tröskeln att ta sig ut och träffa nya mänskor blir högre ju längre tiden går. Camilla Westerlund säger att en lösning kunde vara att någon vän eller bekant tar en med på olika aktiviteter och möten.

Bland annat här har 65 plus coacherna en viktig uppgift.

Kvartersklubben i Åbo är seniorernas vardagsrum

Mitt i centrum av Åbo finns Folkhälsans kvartersklubb. Den har i många år verkat som ett andra vardagsrum för svenska Åbopensionärer.

Ett hundratal personer i veckan deltar i kvartersklubbens verksamhet. De bjuds på seniordans, hjärngymnastik, korsordslösning, sällskapsspel som bridge och bingo, lättmotion, balansövning och karagrupp.

Chatrin Kotka leder verksamheten.

- Det är främst seniorer som ännu bor hemma och har möjlighet att röra på sig som kommer hit, säger hon.

En av de mindre grupperna som samlas i Åbo är stickcaféet. Här är samtalen lika viktiga som handarbetet:

Auli Yli-Äyhö och Kristin Öhman i Kvartersklubbens stickcafé i Åbo
Auli Yli-Äyhö leder stickcaféet och Kristin Öhman stickar glatt. Auli Yli-Äyhö och Kristin Öhman i Kvartersklubbens stickcafé i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe nb auli yli-äyhö och kristin öhman

Kristin Öhman började delta efter att hon hade fått en stroke.

- Det började med minnesträningen. Jag behövde få sällskap och hjälp med minnet.

Det visade sig vara lyckat. Kristin fick nya vänner och började delta också i stickcaféets verksamhet.

- Vi pratar om allt möjligt, säger hon. Så dricker vi kaffe och det är gott, vi blir uppassade. Jag tycker det här är fint!

Är man intresserad att delta i någon verksamhet för äldre lönar det sig att kontakta Folkhälsan eller andra föreningar och organisationer på den egna orten för mera information om utbudet.

Se hela programmet här:

Sänds även i Yle Fem måndag 12.12.2016
samt tisdag 13.12.2016 kl. 17.25.

Läs också