Hoppa till huvudinnehåll

Den osannolika historian om Kristustavlan i Snappertuna kyrka

Ett altare i en kyrka.
Tavlan som nu diskuteras finns till höger om altaret ovanför pianot. Inne i texten finns en närbild av tavlan. Ett altare i en kyrka. Bild: Raseborgs kyrkliga samfällighet. Västnyland,Snappertuna,Snappertuna församling,kyrka,Snappertuna kyrka

Mutor, smuggling och Kekkonen är några av ingredienserna i historien om hur en tavla av Kristus landade i Snappertuna kyrka. Frågan om tavlans ursprung väcktes ifjol då Henrik Ekberg jobbade med en historik över kyrkan.

"Tavlan är egentligen mer intressant av andra orsaker än dess konstnärliga egenskaper", säger Heikki Hanka, professor i konsthistoria vid Jyväskylä universitet, i ett utlåtande. Han är en av två experter som har uttalat sig om tavlan.

Donerades av tidigare spritlangare

Hanka uppger att tavlan doneras till kyrkan kring 1950 av affärsmannen Ernst Willberg från Snappertuna. Willberg hade en färggrann bakgrund.

"Willberg hade så vitt jag kan förstå haft framgång som spritlangare och åtminstone visar hans senare karriär som affärsman att businessetik inte var hans starkaste område", säger Hanka.

Efter krigen var ekonomin strikt reglerad och då försökte en grupp affärsmän få fördelar genom mutor till bland annat politiker och tjänstemän, uppger Hanka och säger att Willberg var en av dessa affärsmän.

En tavla av Kristus.
Den omdiskuterade tavlan i närbild. En tavla av Kristus. Bild: Raseborgs kyrkliga samfällighet. Västnyland,konstverk,Snappertuna,Snappertuna kyrka,Snappertuna församling

I mitten av 1950-talet blev affärsmännen tvungna att lämna landet då bland annat president Urho Kekkonen började jaga dem.

"Min vilda gissning är att donationen till kyrkan hör ihop med detta", säger Hanka.

Affärsmännen hade tänkt smuggla ut värdeföremål, men de stoppades i tullen.

"Willberg hade kanske tänkt ta tavlan till konstmarknaden i Stockholm, men när smuggelkanalerna började strypas ansåg han det bäst att bli av med det heta föremålet genom att skänka det till kyrkan", uppger Hanka.

Han säger att det är fint att tavlan har fått en så synlig plats i kyrkan i och med att den har en så intressant bakgrund.

Konstnär och ålder öppna frågor

Den ursprungliga frågan inom Raseborgs kyrkliga samfällighet var ändå vem som har målat tavlan.

Ledamoten Torolf Grünn i det gemensamma kyrkofullmäktige lämnade i somras in en motion om att man borde vända sig till konstexpertis för att få veta vem som har målat tavlan.

Kyrkostyrelsens kulturarvsexpert Saana Tammisto begärde sedan in utlåtandena av experter.

En fråga var om tavlan skulle ha en koppling till den flamländska konstnären Frans Floris (1517-1570) på grund av en anteckning på baksidan av tavlan.

Förutom professor Heikki Hanka har också filosofie licentiat Tiina Koivulahti från Recenart - European Research Center for Art uttalat sig om tavlans bakgrund.

Snappertuna kyrka
Tavlan hänger i kyrkan i Snappertuna. Snappertuna kyrka Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Raseborg,Snappertuna,Snappertuna kyrka,Snappertuna församling,snappertuna,kyrka

Båda konstaterar att det knappast är ett verk av Floris.

"På sin höjd kan det vara fråga om ett arbete av den Floriska skolan eller en reproduktion. Knappast ändå från Floris ateljé", säger Hanka.

Han säger att det går att tidsbestämma konstverket genom en dendrokronologisk undersökning av panelen. Det skulle kosta några hundra euro.

Ljushanteringen pekar mot Italien, men tavlan kan också vara nederländsk, säger Hanka.

Tiina Koivulahti tar i sitt utlåtande inte ställning till bakgrunden, men säger att konstverket kan dateras med hjälp av pigmenten. Att tidsbestämma panelen är svårt om man inte först daterar pigmenten, säger hon.

Hon konstaterar att det finns gott om exempel på fall när panelen är väldigt gammal medan målningen är mycket nyare.

Det är sedan en helt annan sak och ganska svårt att få veta vem som har målat verket, konstaterar hon.

Det gemensamma kyrkofullmäktige inom Raseborgs kyrkliga samfällighet beslutade på sitt möte att det inte är ändamålsenligt med ytterligare åtgärder att fastställa vem som har målat tavlan.

Sannolikheten att få ett klart besked om vem som har målat tavlan är liten.

Motionen som Torolf Grünn lämnade in är nu slutbehandlad.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland