Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk filmsuccé fortsätter

Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent.
Olli (Jarkko Lahti) i boxningsringen med sin manager Elis Ask (Eero Milonoff) och en assistent. Bild: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016 / Sami Kuokkanen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv,boxning,Oscars,Jarkko Lahti,Eero Milonoff,hymyilevä mies

Filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv har än en gång fått en internationell utmärkelse. Den här gången utsågs den till den bästa regidebuten i Europa.

Priset delades ut i Wroclaw i Polen av Europeiska filmakademin, ett organ med 3 000 medlemmar.

Regissören Juho Kuosmanen och producenten Jussi Rantamäki tog emot priset på lördagskvällen.

Den svartvita filmen handlar om boxaren Olli Mäki, hans karriär och kärleksliv. Över 50 000 personer har redan sett filmen och den har fått en lång rad utmärkelser. Bland annat har den fått statspriset i filmkonst, priset Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes, huvudpris på filmfestivalen i Zürich samt huvudpriset i serien för nya regissörer vid festivalen i Chicago.

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv är också Finlands Oscarskandidat samt nominerad till Nordiska rådets filmpris.