Hoppa till huvudinnehåll

Idolen Seppälä har en dag kvar – ”Kommer att se några tårar”

Hanna-Maria Seppälä ler.
Hanna-Maria Seppälä tävlar för sista gången på söndag. Hanna-Maria Seppälä ler. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Hanna-Maria Seppälä

Hanna-Maria Seppälä har under en lång tid varit en av Finlands mest framgångsrika simmare, men också en förebild för de yngre simmarna. Efter söndagens lagkapp i kortbane-VM sätter Finlands bästa damsimmare punkt.

– Jag har inte ännu kommit till kärnan med att jag ska avsluta, så just nu känns det bra. Men kanske sen när jag har simmat det sista loppet, så slår det mitt i huvudet, säger Seppälä till Yle Sporten.

– Jag tror nog man kommer att se några tårar efter lagkappen, men jag är lycklig att jag fått göra en så pass lång karriär som simmare och det är dags för mig att göra något annat i livet också. Det känns inte som en lättnad, men som en bra grej att göra just nu.

Hanna-Maria Seppälä med VM-guldet 2003.
Hanna-Maria Seppälä vann VM-guld i Barcelona 2003. Hanna-Maria Seppälä med VM-guldet 2003. Bild: EPA / J.C. Cardenas vm 2003

Älskar att träna

Under så gott som hela 2000-talet har Hanna-Maria Seppälä tillhört den europeiska eliten i simning och i prisskåpet hittas bland annat ett VM-guld på 100 meter fritt, fyra kortbane-EM-guld och en massa mindre ädla mästerskapsmedaljer.

Hon har dessutom som enda finländska simmare deltagit i fem OS, det sista i Rio de Janeiro i somras.

– Jag älskar att träna, så det är nog därför jag har simmat så länge, och jag ska inte sluta simma som en hobby. Jag skulle också säga att kompisarna har påverkat att jag har simmat så pass länge.

– Det är ganska ovanligt i Finland att man gör en så lång karriär, så det är det jag är mest stolt över.

Simningen har definierat vem jag är som person.

I och med den långa karriär hon har haft och den framgång hon skördat i simbassängen, har hon givetvis en klar plats i unga simmares hjärtan.

– När man frågar efter idoler svarar flickorna alltid Hanna-Maria Seppälä. Hon är en ikon, och har också fungerat som en modersgestalt i landslaget, sade Vesa Hanski i en intervju för en vecka sedan.

Seppälä själv tycker att det är viktigt att man har idoler.

– Det är inte en självklarhet att man har det i Finland. Därför har jag valt att ta den där rollen, att jag vill vara någon slags idol för unga simmare. Jag har försökt ha tid med dem under tävlingar och läger. Jag hoppas att de simmare som är här nu också ska fortsätta den här traditionen.

Inte mera simmaren Hanna-Maria Seppälä

Om man har hållit på med en sak i nästan hela sitt liv, kan det vara svårt att anpassa sig till livet efter proffsidrotten. Det medger även Seppälä.

– Simningen har varit mitt liv i över 27 år, så det har definierat vem jag är som person. Det ska bli svårt att veta vem jag ska vara efter imorgon, eftersom jag inte mera är simmaren Hanna-Maria Seppälä.

– Jag vill vara med i simningen och idrotten: Jag måste se vad min roll ska vara. Men jag är väldigt intresserad av välmående och den psykiska delen av idrottandet.

Är du intresserad av att vara tränare till exempel?

– På någon nivå nog, men inte 24/7, avslutar Seppälä.

Hanna-Maria Seppälä

  • född i Kervo 13 december 1984
  • första finländska dam att vinna VM-guld i simning (100 m fritt, Barcelona 2003)
  • valdes till årets idrottare i Finland år 2003
  • vann fyra kortbane-EM-guld i rad på 100 meter medley (2005-2008)
  • har sammanlagt 17 EM- och VM-medaljer
  • enda finländska simmare som deltagit i fem OS