Hoppa till huvudinnehåll

Journalisten och kulturprofilen Nils-Börje Stormbom har avlidit

Författaren Väinö Linna samtalar med journalisten Nils-Börje Stormbom (t.h.) på självständighetsfesten på presidentens slott 1968.
Författaren Väinö Linna samtalar med journalisten Nils-Börje Stormbom (t.h.) på självständighetsfesten på presidentens slott 1968. Författaren Väinö Linna samtalar med journalisten Nils-Börje Stormbom (t.h.) på självständighetsfesten på presidentens slott 1968. Bild: Lehtikuva Nils-Börje Stormbom,Väinö Linna,Presidentens slott,Finlands självständighetsdag

Journalisten och författaren Nils-Börje Stormbom har avlidit 91 år gammal. Han gick ur tiden den 26 november 2016 i Vasa.

Stormbom gjorde en betydande karriär som journalist och var känd som översättare av bland annat Väinö Linnas Okänd soldat och torpartrilogin. I Uppslagsverket Finland betecknas han som en brobyggare mellan svensk och finsk kultur i Finland. Han var gift med bibliotekarien Anja Stormbom.

Stormbom arbetade bland annat på Vasabladet, Hufvudstadsbladet och Rundradion. För Vasabladet arbetade han som litteratur- och teaterkritiker och senare korrespondent i Helsingfors.

På Hbl var Stormbom kulturredaktör i tretton år på 50- och 60-talen. Senare var han chef vid Rundradion och generalsekreterare för Nordvision.

Enligt Uppslagsverket Finland översatte Stormbom ett hundratal finska verk i svensk tolkning. Han gav också ut tre diktsamlingar och en biografi över Vasabladets ägare Edvin Sundquist.

Stormbom var också ordförande för Lilla Teaterns styrelse samt chefredaktör för tidskriften Nya Argus på 60- och 70-talen. Han erhöll professors titel 1978.

  • Kyrkfjärdens skola har spelat ur sin roll

    Nya läroplanen förutsätter flexibla lokaler.

    När skolvärlden förändras blir också behovet av lokaler ett annat, säger Jessika Elfving som är tf rektor i Kyrkfjärdens skola i Ingå. Hon önskar sig en ny skolbyggnad.

  • Säkerheten höjs i Jakobstad kyrka

    Sprinklers och kameraövervakning installeras som bäst.

    Jakobstads kyrka får sprinklers och kameraövervakning. Grävningsarbetena runt kyrkan inleddes på måndagen och om allt går enligt planerna skall de vara slutförda den här veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes