Hoppa till huvudinnehåll

Poesin suger och förtjusar - det här betyder dikter för er

Man som blir matad med lappar framför ögonen i en lek och text om Bodil Lindfors poesi.
Poesi som föder själen. Man som blir matad med lappar framför ögonen i en lek och text om Bodil Lindfors poesi. poesi,diktare

Poesi delar Svenska Yles läsare. För många kan den betyda inspiration, något man gör tillsammans med barnen, nostalgi, medan andra inte skulle ta i poesin med tång. Vi frågade vad poesi betyder, ni svarade och vi gjorde några vackra videor av svaren.

Poesi läser man i ensamhet, man läser den absolut inte alls och den får en att minnas ens ungdom. Man läser den också tillsammans med sina barn som gillar lekfullheten i språket.

Vi fick in många svar och valde att göra någonting vackert och spännande av dem.

En grej med hela serien var att få syn på vad poesi kan betyda: ögonblick i vardagen, en naturhändelse, texter, musik, ett själsligt behov - så vi gick ut och filmade lite skönhet och grävde ner oss i Yles arkiv där vi hittade en hel del inspirerande filmmaterial från gångna tider. Bilderna lade vi ihop med era texter.

Vi delade upp svaren i fyra kategorier: besvikelse, inspiration, "mot döden" och poesi som en egen värld.

Hoppas ni gillar våra korta poesifilmer.

Inspiration ger både poettips och så letade vi upp något som ser ut att ha varit ett nöje förr i tiden – då verkar man ha roat sig med att mata varandra. Den filmen hänger, på något sätt, samman med en av berättelserna vi fick in:

Barndomens ormutställning från den svartvita tv:ns tid visar upp ett osannolikt klipp med ett litet barn och en stor orm.

Mot döden bygger ändå på svar om hur poesin finns med i en bland annat som starka ungdomsminnen:

I besvikelse får man ta del av vad dikter är (för negativa) och borde vara (positivare). De borde till exempel handla om nyfödda barn, fick vi veta. Vi letade fram när undantaget till elitismen, Tove Jansson, får pris mitt i ett hav av gubbar.

Poesin som rakblad visar upp ett vansinnigt vackert snöfall och en fantastisk scen ur regissören Luis Bunuels ”Den andalusiska hunden”. Nyckelord i den scenen är rakblad och öga.

Tack för alla era svar.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.