Hoppa till huvudinnehåll

Poesin suger och förtjusar - det här betyder dikter för er

Poesi som föder själen. Man som blir matad med lappar framför ögonen i en lek och text om Bodil Lindfors poesi. diktare,poesi

Poesi delar Svenska Yles läsare. För många kan den betyda inspiration, något man gör tillsammans med barnen, nostalgi, medan andra inte skulle ta i poesin med tång. Vi frågade vad poesi betyder, ni svarade och vi gjorde några vackra videor av svaren.

Poesi läser man i ensamhet, man läser den absolut inte alls och den får en att minnas ens ungdom. Man läser den också tillsammans med sina barn som gillar lekfullheten i språket.

Vi fick in många svar och valde att göra någonting vackert och spännande av dem.

En grej med hela serien var att få syn på vad poesi kan betyda: ögonblick i vardagen, en naturhändelse, texter, musik, ett själsligt behov - så vi gick ut och filmade lite skönhet och grävde ner oss i Yles arkiv där vi hittade en hel del inspirerande filmmaterial från gångna tider. Bilderna lade vi ihop med era texter.

Vi delade upp svaren i fyra kategorier: besvikelse, inspiration, "mot döden" och poesi som en egen värld.

Hoppas ni gillar våra korta poesifilmer.

Inspiration ger både poettips och så letade vi upp något som ser ut att ha varit ett nöje förr i tiden – då verkar man ha roat sig med att mata varandra. Den filmen hänger, på något sätt, samman med en av berättelserna vi fick in:

Barndomens ormutställning från den svartvita tv:ns tid visar upp ett osannolikt klipp med ett litet barn och en stor orm.

Mot döden bygger ändå på svar om hur poesin finns med i en bland annat som starka ungdomsminnen:

I besvikelse får man ta del av vad dikter är (för negativa) och borde vara (positivare). De borde till exempel handla om nyfödda barn, fick vi veta. Vi letade fram när undantaget till elitismen, Tove Jansson, får pris mitt i ett hav av gubbar.

Poesin som rakblad visar upp ett vansinnigt vackert snöfall och en fantastisk scen ur regissören Luis Bunuels ”Den andalusiska hunden”. Nyckelord i den scenen är rakblad och öga.

Tack för alla era svar.

Läs också

 • FN-utredning: Båda parter skyldiga till krigsbrott i Aleppo

  Regimen begick krigsbrott dagligen under de sista striderna.

  Både regimen och flera rebellgrupper begick krigsbrott under de sista striderna om Aleppo i fjol, slår en FN-rapport fast. Regimens krigsbrott beskrivs ändå som dagligen återkommande avsiktliga angrepp mot civila.

 • Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

  Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge.

  Nu kan homosexuella par gifta sig, och får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Homoäktenskap är tillåtna i 24 länder i världen.

 • Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

  Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

  Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje