Hoppa till huvudinnehåll

Polisen vill snabbare kunna identifiera bilder

Skärmar fulla med bilder från trafikövervakningskameror i Åbo och längs huvudvägarna.
Skärmar fulla med bilder från trafikövervakningskameror i Åbo och längs huvudvägarna. Bild: Yle/Linus Hoffman trafikövervakningskamera,trafikövervakning,trafik,Trafikolycka

Polisen vill ta i bruk ny teknik för att bättre kunna identifiera personer i bilderna från övervakningskamerorna. Tanken är att den nya tekniken snabbt identifierar personernas ansikten.

I dagens läge finns det övervakningskameror nästan överallt och då ett brott skett får polisen gå igenom över hundratals bilder.

Vid polisen finns en särskild grupp brottsutredare vars uppgift är att manuellt gå igenom alla de här bilderna. Ett arbetssätt som tar mycket lång tid och där det finns en högre risk för mänskliga misstag.

Enligt brottsutredare Arto Tuomela har polisen för tillfället inte tillräckligt med resurser för att gå igenom alla bilder som kommer från övervakningskamerorna. Enligt honom skulle den nya tekniken minska på arbetsbördan.

- Den nya tekniken kunde snabba upp en brottsutredning, säger Tuomela.

I flera andra länder har polisen redan tillgång till liknande identifieringsteknik.

En arbetsgrupp vid polisstyrelsen utreder som bäst hur vår grundlag förhåller sig till dylika identifieringssystem och vad tekniken kostar.

Tidigast om två år kan det vara möjligt att polisen får tillgång till ett ansiktsidentifieringssystem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes