Hoppa till huvudinnehåll

Redaktör Tor Ahlstrand har gått ur tiden

Porträtt av Tor Ahlstrand
Tor Ahlstrand gick bort vid en ålder av 89 år. Porträtt av Tor Ahlstrand Bild: Privat ahlstrand,tor ahlstrand

Radio- och tv-profilen Tor Ahlstrand har gått bort. Han avled lördagen den tionde december vid en ålder av 89 år.

Ahlstrands familj uppger att han somnade stilla in på lördag eftermiddag svag efter en lång tids sjukdom.

Tor Ahlstrand började frilansa på radion i Vasa 1961 under dåvarande chefen Harald Wiik. Ahlstrand fick en fast tjänst 1970 och i pension gick han 1992.

Man minns Ahlstrand kanske främst för hans dokumentärer och personporträtt. Bland annat gjorde han filmerna om Ida Lundberg på Mickelsörarna och porträtten av Elly Sigfrids och Gunnar Rosenholm.

Ahlstrands dokumentär om de två dövblinda systrarna i Maxmo prisbelönades på en tv-festival i Brighton och finns än i dag tillgänglig på Yle arenan.

Tor Ahlstrand arbetade på radion och tv:n när mycket utveckling skedde. Det handlar om teknisk, innehållsmässig, administrativ och geografisk utveckling.

Långt före dagens kockprogram på tv gjorde Ahlstrand serier med matprogram i tv. Han arbetade också med musikprogram som profilerade den finlandssvenska radio- och tv-verksamheten gentemot den finska.

Hans röst kom att personifiera Österbottnisk journal i radion och de österbottniska inslagen i tv-programmet Regionalen. Från 1968 och framåt arbetade Ahlstrand med olika genrer, nyheter, underhållning, fakta och skol-tv.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Österbotten