Hoppa till huvudinnehåll

Stora svenska besvikelsen: ”Allt bara dör”

Innebandylandslaget, herrar.
Sverige åkte på en blytung strafförlust och fick inte med sig ett tredje raka VM-guld. Innebandylandslaget, herrar. Bild: EPA Finlands herrlandslag i innebandy

Sverige skulle spela hem tredje raka VM-guldet. Då satte ett mästerligt finländskt straffskytte stopp för en favoritseger. ”Det är bara besvikelse”, säger svensken Tobias Gustafsson till Radiosporten.

Sverige är tveklöst den stora giganten i innebandy. Landet har spelat i samtliga VM-finaler – och tagit hem de flesta.

Efter den gastkramande finalen i Riga har Sverige 8–3 i finalsaldo. Finland var kyligare i straffläggningen och rodde hem titeln. Det var tomma svenska blickar efter Jarno Ihmes räddning i den fjärde straffomgången.

– Det är en jättejämn match som kunde ha slutat hur som helst. Vi har lägen i sudden att avgöra, så det känns tufft. Vi hade kunnat göra saker bättre men vi möter ett bra lag. Det kändes som att marken försvann under en när det avgjordes. Lika mycket glädje och euofori som man känner när man vinner – det är ju tvärtom. Allt bara dör, säger Mattias Samuelsson till Radiosporten.

"Känns för jäkligt"

Sverige hade ett målmässigt grepp hela finalen, men Finland hämtade ikapp och hindrade svenskarna från tredje raka guldet.

– Det är bara besvikelse. Små marginaler avgör i en straffläggning. Har man flytet så vinner man en straffläggning, säger Gustafsson.

Den svenska stjärnan Kim Nilsson, som missade ett gyllene läge i förlängningen, var inte på något vidare humör i en tv-intervju.

– Sjukt tungt. Jag hade en bra känsla, men tyvärr satte vi inte chanserna i förlängningen. Det känns för jäkligt att förlora på straffar,