Hoppa till huvudinnehåll

Svensk doldis gör succé i Finland – ”Finns inga gränser”

Från oskrivet kort till ligastjärna. Erik Thorell är hockeyhöstens skräll nummer ett och toppar skytteligan. Med rutinerade Henrik Tallinder bildar han en värdefull svenskduo i TPS.

För fem år sedan vann Sverige U20-VM-guld med en sällsynt begåvad juniorkull. Alla spelare i laget har sedermera skrivit under NHL-kontrakt – förutom två.

Den ena är Erik Thorell.

Erik Thorell, TPS, hösten 2016.
Erik Thorell har gjort mest mål i hela FM-ligan. Erik Thorell, TPS, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Erik Thorell,TPS (ishockey herrar)

– Jag var väl ganska talangfull som yngre men när jag kom upp i SHL fick jag inte så mycket speltid, mest bara några minuter här och där, berättar i dag 24-åriga Thorell till Yle Sporten.

Oväntad målsuccé

Den Färjestadsfostrade yttern tog steget ner till den näst högsta serienivån Allsvenskan, där han kom tillbaka på fötter. Förra säsongen blev han tvåa i poängligan med 15+35=50 på 52 matcher för BIK Karlskoga.

Målexplosionen i TPS-tröjan i FM-ligan den här säsongen har ändå överraskat de flesta.

– Jag kom hit och tänkte att jag skulle vara en producerande spelare och nu har jag fått göra en hel del mål, men jag hade kanske inte väntat mig så här många.

”Studsat min väg”

Thorell har redan slagit sitt eget målrekord alla serier inkluderat. Med 17 fullträffar toppar han skytteligan, och ligger dessutom femma i poängstatistiken med 24 pinnar totalt.

– Jag har väl varit på rätt ställe vid rätt tillfälle. Det har studsat lite min väg hittills. Jag har lyckats sätta dit pucken när jag fått läget.

– Det är väl det som det beror på, funderar Thorell på orsakerna till målproduktionen – men Henrik Tallinder som sitter bredvid kommer med en alternativ förklaring.

– Inte mig då? frågar Tallinder

– Nä, där får man inga öppna mål, svarar Thorell.

TPS-svenskarna brister ut i skratt. Tallinder har visat sin landsman runt i Åbo sedan ankomsten i somras och har följt med höstens framgång med ett brett leende på läpparna.

– Det är ju fantastiskt kul att se. Han hade en bra säsong i Allsvenskan i fjol men nu tycker jag han tagit ett snäpp till eftersom ligan här är mycket bättre än Allsvenskan.

KHL-rykten florerar

Enligt hockeysverige.se finns det nu konkret intresse för Thorell från såväl KHL- som SHL-klubbar. Själv tar han uppståndelsen med ro.

– Ska jag vara ärlig har jag inte tänkt på det så mycket. Det viktigaste är att vi fortsätter spela bra som lag, då kommer kanske det individuella också.

Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016.
Henrik Tallinder vann FM-guld med TPS redan våren 2001 och återvände till Åbo i fjol. Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Henrik Tallinder,TPS (ishockey herrar)

Tallinder, 37, hör till FM-ligans absoluta backelit. Den olympiska silvermedaljören, världsmästaren och mångåriga NHL-veteranen har lärt sig njuta mer av tillvaron på äldre dar.

– Man bryr sig mindre vad andra tycker och tänker, det som är viktigt är vad man själv känner inom sig. Just nu känner jag framför allt att det här är roligt och det är jätteviktigt när man börjar bli en gammal gubbe, att ha kul.

Tillbaka bland eliten

Kul har hela TPS haft denna säsong. Erik Thorell och Henrik Tallinder har starkt bidragit till att Åboklubben igen hör till topplagen i ligan.

Tallinder anlände tillsammans med bland andra Tomi Kallio och Eric Perrin redan förra säsongen, då TPS efter tre raka trettondeplatser tog sig till slutspel.

Nu har laget tagit ytterligare kliv framåt. TPS ligger trea i tabellen bakom Tappara och KalPa, med en lucka på nästan tio poäng ner till fyran.

Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Erfarna ledare som Tallinder och Tomi Kallio har varit lyckade förstärkningar för TPS. Henrik Tallinder och Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,Tomi Kallio,TPS (ishockey herrar)

– Vi har tagit en massa steg framåt jämfört med i fjol. Det finns framför allt en energi i omklädningsrummet som kanske inte fanns på samma sätt förra året.

– Det finns inga hemligeter, vi får in för att vinna, stakar Tallinder tydligt fram målsättningen.

”Ser inga gränser”

Hur viktigt är det för klubben att efter flera mörka år nu igen höra till topplagen?

– Det är jätteviktigt, det är ju därför man spelar. Och det är just den här vinnarattityden, lite ”in your face” som man måste ha för att lyckas.

– Samtidigt ska du vara ödmjuk, påminner Tallinder. Det är en balansgång mellan att samtidigt vara kaxig och ödmjuk. Men vinnarattityden försvann härifrån ett tag och den börjar vi nu återfå igen.

Dave Spina och Erik Thorell
Thorell bildar ett giftigt radarpar med Dave Spina. Dave Spina och Erik Thorell Bild: Matti Raivio/All Over Press sport,ishockey,TPS (ishockey herrar),Erik Thorell,Dave Spina,Thorell,Spina

Den återfunna vinnarvanan kommer att bära långt även i slutspelet, tror TPS-svenskarna. Vi har bevisat att vi kan besegra vilket lag som helst, säger Tallinder.

– Jag håller med det som Henrik säger, fortsätter Thorell. Det finns inget lag som jag känner är omöjligt, så spelar vi vårt spel och hittar hur vi ska spela så ser jag inga gränser.