Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda i bombexplosioner i Istanbul - stämningen i staden dyster

Turkiet har utlyst en sorgedag med anledning av tillslagen i Istanbul på lördag kväll.

Dödssiffran efter explosionerna i Istanbul har stigit till 38, uppger landets inrikesministerium. 30 av dödsoffren är poliser.

Minst 166 personer skadades i de två explosionerna som inträffade vid 22-tiden på lördag kväll. Sex av de skadade befinner sig i kritiskt tillstånd på intensivvårdsavdelning.

Det ena tillslaget inträffade i närheten av fotbollslaget Besiktas hemmaarena Vodafone Arena precis efter att laget spelat en match mot Bursaspor.

Först detonerade en fjärrstyrd bilbomb som riktades mot polisen, uppgav inrikesministeriet i natt. Kvar blev ett brinnande bilvrak.

Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) - en utbrytargrupp ur PKK - säger sig stå bakom attentatet.

Kurdgerillan PKK har pekats ut i flera lokala medier. Det är dock mindre än en vecka sedan terrorgruppen Islamiska staten uppmanade sina anhängare att gå till attack mot turkisk säkerhet, militär, ekonomi och media.

Polisen undersöker bombbil utanför stadion i Istanbul.
Räddningsmanskap bär bort dödade. Polisen undersöker bombbil utanför stadion i Istanbul. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,bilbomb

Poliser var målet för attackerna

Inrikesminister Süleyman Soylu uppger att det var en bil fylld med sprängmedel som exploderade precis där kravallpoliser hade placerats ut för att förhindra eventuellt bråk mellan fotbollssupportrar.

Kort därefter utlöste en självmordsbombare en sprängladdning i den närbelägna parken Macka som var omringad av poliser, sade Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus på en presskonferens under natten.

Tiotals personer har gripits med anledning av bombdåden.

Poliser var målet för bomberna i Istanbul.
Poliser var målet för bombdåden. Poliser var målet för bomberna i Istanbul. Bild: Sedat Suna / EPA Turkiet,Istanbul,poliser,bomber

"Stämningen i staden dyster"

Yles redaktör Sanna Raita-aho, som bor i närheten av händelseplatserna i Besiktas, säger att explosionerna hördes vida omkring och att rök spreds över ett stort område.

Raita-aho säger att stämningen i Istanbul är dyster, dämpad och nervös.

- Det här tillslaget påminde folk om att det finns mycket spänningar i landet på grund av kurdkonflikten, kriget i Syrien och efterspelet kring maktkuppsförsöket. Många är rädda för framtiden, säger Raita-aho.