Hoppa till huvudinnehåll

Hela Aleppo är snart under Al-Assads kontroll

En flygbild från det ryska försvarsministeriet som sägs visa civila som flyr regerinskontrollerade kvarter i Aleppo 10.12.2016
En flygbild från det ryska försvarsministeriet som sägs visa civila som flyr regerinskontrollerade kvarter i Aleppo 10.12.2016 En flygbild från det ryska försvarsministeriet som sägs visa civila som flyr regerinskontrollerade kvarter i Aleppo 10.12.2016 Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY Aleppo,Syrien

Natten till måndagen har syriska regeringsstyrkor erövrat ännu ett viktigt område i södra Aleppo. Det betyder att de nu har återerövrat över 90 procent av de områden som tidigare kontrollerades av rebeller.

I natt har bombardemanget av rebellkontrollerade delar av Aleppo varit hårdare än på flera dygn. Det uppger en journalist från nyhetsbyrån Reuters som befinner sig i regeringskontrollerade västra Aleppo.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har regeringsstyrkor och allierade shiamiliser nu också erövrat stadsdelen Sheikh Saeed i södra Aleppo. På söndag eftermiddag erövrades området al-Maadi efter hårda strider.

Det ryska försvarsministeriet uppgav på måndag morgon att över 13 300 civila lämnat rebellkontrollerade stadsdelar under det senaste dygnet. Under samma tidsperiod ska över 720 rebeller lagt ner sina vapen.

Kvinnor som flytt uppger att många av deras män och söner gripits eller tvångsrekryterats i armén.

Damaskusbor står bakom Bashar al-Assad

I de fickor som fortfarande kontrolleras av rebeller är det nu brist på allt - på vatten, mat och mediciner. Det är oklart hur många civila som har dödats under de allra senaste dagarnas strider, eller medan de försökt fly.

Samtidigt märks kriget knappt i huvudstaden Damaskus. Där säger många att rebellerna i Aleppo alla är terrorister och att kriget därför är nödvändigt, även om civila blir lidande. Det rapporterar Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén som just nu befinner sig i Damaskus.

Läs också