Hoppa till huvudinnehåll

Ingen omfattande jour i Vasa

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa centralsjukhus,Vasa,vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa har så gott som förlorat kampen om att få behålla en omfattande jour i sjukhusjourreformen. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kallar beslutet "det värsta jag sett under min tid i riksdagen".

Social- och hälsovårdsutskottet avslutade sitt möte närmare 17.30 på måndagen. Beslutet föll med siffrorna 8-7, så att regerings- och oppositionsledamöterna stod emot varandra.

Ansvaret för den svenska vården ska enligt utskottet falla på Seinäjoki.

- Utskottet förutsätter att Seinäjoki garanterar svensk service, sade utskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP), som själv röstade emot förslaget.

Tidigare gav grundlagsutskottet två alternativa lösningar: ett där både Vasa och Seinäjoki har omfattande jour, och ett där jouren sköts av Seinäjoki.

Upprörda SFP:are i korridorerna

Enligt Svenska Yles reporter Bengt Östling, på plats i riksdagen, är stämningen i SFP-delegationen upprörd. Beslutet är ”makabert”, anser SFP:s representanter.

Svenska folkpartiets representant i utskottet, Veronica Rehn-Kivi är ledsen över beslutet.

- Jag är jätteledsen. Det är ett nederlag för hela Österbotten, för Vasatrakten och för de svenskspråkiga. Sydösterbottens sjukvårdsdistrikt ska kunna erbjuda service åt alla på sitt modersmål, svenska eller finska. Det är en ganska död bokstav, enligt mig.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är mycket upprörd över beslutet.

- Jag tycker att man har tappat greppet. Det här är kanske det värsta jag har sett under min tid i Finlands riksdag därför att man med stor brådska har tvingat fram det här beslutet som för årtionden framöver kommer att ha betydelse för vår befolkning. Jag har inte hemskt mycket förtroende kvar för den här regeringen, säger Henriksson.

SFP ger inte upp

Henriksson konstaterar att det nu krävs högre makter för att stoppa beslutet, men Henriksson är inte villig att ge upp ännu.

- Nu följer debatten i plenisalen och vi kommer att sjunga ut vad vi tycker om regeringens avgörande. Vi kommer att säga hur dåligt beredd den här lagen överhuvudtaget har varit. Man har fått en känsla av att man inte har bemödat sig med att ta fram ordentliga fakta. Det är inte en sådan rättsstat Finland ska ha.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson, iklädd vit kappa.
Anna-Maja Henriksson SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson, iklädd vit kappa. Bild: Yle/Bengt Östling Anna-Maja Henriksson,SFP

Henriksson krävde tidigare på måndagen att jourreformen bör skickas tillbaka till grundlagsutskottet. Henriksson är själv medlem i det utskottet.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kommenterar beslutet i ett pressmeddelande och betonar de språkliga rättigheterna.

- De språkliga rättigheterna måste absolut garanteras. Det här skulle bäst förverkligas genom att behålla den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Jag kan inte förstå vilken modell som skulle vara bättre än den modellen, säger Li Andersson.

SDP stöder fortsättningsvis 12+1

Social- och hälsovårdsutskottets socialdemokrater, ordförande Tuula Haatainen, Anneli Kiljunen och Eeva-Johanna Eloranta föreslår att förslaget till sjukhusjourreform förkastas i riksdagen och skjuts framåt till våren, då övriga social- och hälsovårdsreformen ska behandlas.

- Regeringen vill föra förslaget framåt med stängda ögon utan information om helheten, säger Tuula Haatainen i ett pressmeddelande.

De undertecknade anser det besynnerligt att man vill få igenom ett beslut med en allt för snäv tidtabell. Regeringen har motiverat hasten med att beslutet är knutet till nästa års budget, men enligt Eloranta skulle inverkan på budgeten oberoende bli marginell för år 2017.

Lagens ikraftträdande har övergångsbestämmelse, vilket i praktiken innebär att de väsentliga ändringarna träder i kraft först i början av år 2018.

– Besparingseffekterna kommer att förverkligas mycket begränsat och osäkert under år 2017. Det skulle i praktiken och i princip inte finnas hinder för att ta mera tid för en ordentlig beredning, säger Eloranta.

Riksdagen behandlar ärendet i plenum ikväll.

Läs också