Hoppa till huvudinnehåll

Johan Storgård avgår som teaterchef

Johan Storgård, teaterchef Svenska teatern
Johan Storgård. Johan Storgård, teaterchef Svenska teatern Bild: Yle/ Maria Helsing johan storgård

Svenska Teaterns teaterchef Johan Storgård lämnar sitt jobb och övergår till att leda teaterns produktionsbolag ACE-Production.

Personalen fick beskedet på måndagen. Chefsbytet sker senast den sista mars 2017.

Johan Storgård har varit Svenska Teaterns teaterchef sedan 2002.

ACE-Production grundades av Garantiföreningen för Svenska Teatern 2008. Storgård har varit vd också hittills, men övergår nu till att leda bolaget på heltid.

Framförallt är det frågan om en stor generationsväxling som skett, säger Johan Storgård till Yle Nyheter om sin tid som teaterchef.

- Teaterns innanmäte och innehåll har strukturerats, teatern har renoverats, personalen har till största delen bytts ut. Professionellt har teatern utvecklats till en institution som man har sett och hört inte bara i Finland och i Norden och i Europa.

"Jag har gjort allt"

Ekonomiskt har teatern också vuxit. Omsättningen har fördubblats och publikmängderna har ökat.

- Jag hade en plan från början om att jag ska göra de här sakerna på 15 år. På elva år var de gjorda. Jag har gjort allt, jag har gett så mycket, så nu känner jag att nu är jag färdig.

Johan Storgård säger att han vill vara där det finns möjligheter att utveckla saker. Därför hoppar han över till ACE-Production.

Det är en agentur som funnits vid sidan om men som aldrig riktigt har fått chansen. Men nu får den det, säger Storgård.

Vem ska bli teaterchef nu?

- Jaa-a vet du. Det behövs någon som är modig och stark, och kanske det är tid för en kvinna nu. Teatern har aldrig haft en kvinnlig teaterchef och jag hoppas att den här jämställdhetsmöjligheten utnyttjas.

Läs mera:

15 år med Johan Storgård, men vad händer nu?

Efter 15 år som chef för Svenska Teatern väljer Johan Storgård nu att ta ett steg åt sidan. Tomas Jansson kommenterar vinterns stora finlandssvenska teaternyhet.

Läs också