Hoppa till huvudinnehåll

Jordbrukarna upprörda över jourreformen

Jordbrukaren Petter Juslin plöjer åkern.
Arkivbild. Jordbrukaren Petter Juslin plöjer åkern. Bild: Yle/Veronica Karlsson plöja

Även jordbrukarna oroar sig för hur det går med de språkliga rättigheterna i regeringens jourreform. Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) kräver att regeringen respekterar de svenskspråkigas rätt till service.

ÖSP håller höstmöte och ser med stor oro på hur regeringen behandlar de språkliga rättigheterna i den första delen av social- och hälsovårdsreformen, lagen om jourförordningen.

Det skriver man i ett pressmeddelande.

Man fortsätter med att konstatera att hela processen från lagberedning till behandling i riksdagen är under all kritik. Nu senast handlar det om missvisande utlåtanden från social- och hälsovårdsministeriet om Vasa centralsjukhus.

ÖSP anser att den beredningskultur som präglat processen med lagen om jourförordningen inte får anammas i den kommande landskapsreformen, som kommer att påverka jordbrukarkårens vardag.

ÖSP kräver att regeringen framöver respekterar de svenskspråkigas rätt till service på sitt modersmål. En republik som inte högaktar sin grundlag och inte tryggar sina medborgares rättigheter tappar snabbt sitt anseende också på den internationella arenan.

Enligt ÖSP är omfattande jour på Vasa Centralsjukhus ett villkor för fungerande svensk service nu och i framtiden.