Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna häktad misstänkt för människohandel och innehav av barnporr

Prostituerad
Polisen uppger att fallet hänger samman med prostitution, men vill inte ge detaljer i det här skedet av förundersökningen. Prostituerad Bild: Yle sexarbetare

En kvinna har häktats i Vanda tingsrätt misstänkt för grovt ordnande av olaglig inresa, innehav av barnpornografisk bild och människohandel. Brotten hänger samman med prostitution, uppger förundersökningsledaren för Yle Huvudstadsregionen.

Den häktade kvinnan är mellan 30 och 40 år.

- Brotten har ägt rum under sommaren och hösten i år i huvudstadsregionen och i övriga delar av landet. Ett av offren befinner sig i Finland medan fler offer finns utomlands, säger förundersökningsledare Teemu Mäntyniemi vid Gränsbevakningsväsendet till Yle Huvudstadsregionen.

Mäntyniemi säger att han i det här skedet av förundersökningen inte vill kommentera den häktade kvinnans roll i brottshelheten.

Både grovt ordnande av olaglig inresa och människohandel kan ge fängelsestraff på minst fyra månader och högst sex år.

Offret i Finland inte minderårigt

Mäntyniemi vill inte heller säga hur många offer det handlar om sammanlagt eller om något av offren är ett barn med tanke på brottsrubriceringen om barnporr.

- Offret som är i Finland är inte minderårigt, och när det gäller de offer som befinner sig utomlands vill jag inte kommentera, säger Mäntyniemi.

Enligt Vanda tingsrätt ska åtal väckas i januari nästa år. Kvinnan häktades första gången förra veckan.

Arbetsrelaterad människohandel vanligare

Under de senaste åren har största delen av domarna om människohandel i huvudstadsregionen gällt arbetsrelaterad människohandel.

Det har handlat om restaurangjobb utan lön. I fjol höstas gavs en dom om människohandel där en man jobbat i en restaurang i Berghäll i Helsingfors i sju månader utan lön. I Vanda uppdagades ett liknande fall i år. Domen gavs i våras. I slutet av september kunde Yle Huvudstadsregionen berätta om ett nytt fall av arbetsrelaterad människohandel där en man jobbat omkring 12 timmars dagar med liten lön på restauranger i Helsingfors centrum.

När det gäller människohandel inom sexbranschen har det visat sig vara svårt att hitta bevis. Fall som till en början har utretts som människohandel har slutat med domar för koppleri, vilket fallet med den tjeckiska prostituerade i ett Helsingforshotell är ett exempel på. Åklagaren yrkade på en dom för grov människohandel, men Helsingfors hovrätt ansåg att det bara varit fråga om koppleri.