Hoppa till huvudinnehåll

Nyman: Konståkningsfesten i Helsingfors kan bli riktigt spännande

Isdansparet Tessa Virtue Scott Moir gör ett lyft på isen.
Isdansarna Tessa Virtue/Scott Moir har vunnit alla fyra tävlingar de deltagit i efter comebacken. Isdansparet Tessa Virtue Scott Moir gör ett lyft på isen. Bild: EPA/Sebastien Nogier isdans,isdansare

Under veckoslutet tog världens bästa konståkare mått av varandra för första gången den här säsongen. Om drygt tre månader möts de igen i VM i Helsingfors.

En av säsongens mest omtalade händelser har varit isdansparet Tessa Virtues och Scott Moirs comeback på tävlingsisarna. Kanadensarna, med bland annat ett OS-guld och ett -silver samt sex VM-medaljer på meritlistan, meddelade i våras att de tar upp tävlingskarriären igen efter att ha hållit paus sedan Sotji-OS. Siktet är nu inställt på OS 2018.

Sedan Virtue/Moirs och Sotjivinnarna Meryl Davies/Charlie Whites sorti 2014 har det unga franska paret Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron tagit konståkningspubliken med storm och vunnit allt som går att vinna - ända tills Virtue/Moir gjorde comeback i NHK Trophy i slutet av november.

I Grand Prix-finalen i Marseille i helgen vann Virtue/Moir igen, men med klart mindre marginal än i Sapporo härom veckan. Därmed är allt fortfarande öppet inför nästa duell, den som går i Helsingfors i slutet av mars.

De bästa vill träna tillsammans

Det intressanta med de två paren är att de tränar tillsammans, med samma tränare, i Montreal i Kanada. För Virtue/Moir är upplägget bekant från tidigare, då de förr tränade tillsammans med sina dåtida värsta konkurrenter, amerikanarna Davis/White i Detroit.

Tränartrion Marie-France Dubreuil, Patrice Lauzon och Romain Haguenauer, som fört upp det franska paret till nummer ett i världen, är nu också tränare för de tidigare mästarna. Arrangemanget sporrar bägge paren att hela tiden bli bättre och erbjuder samtidigt en möjlighet att kontinuerligt hålla koll på sina värsta konkurrenter. Den avgörande duellen väntar först om drygt ett år i Sydkorea.

Bronset i isdansen gick till de amerikanska syskonen Maia och Alex Shibutani, även de tidigare träningskamrater till kanadensarna.

De tre bästa isdansparen i Grand Prix-finalen 2016 i konståkning står på prispallen.
Är det här medaljtrion i isdans även i Helsingfors-VM? Fr.v. Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron, Tessa Virtue/Scott Moir, Maia Shibutani/Alex Shibutani. De tre bästa isdansparen i Grand Prix-finalen 2016 i konståkning står på prispallen. Bild: EPA/Sebastien Nogier Gabriella Papadakis,Guillaume Cizeron,Tessa Virtue,Scott Moir,Maia Shibutani,Alex Shibutani,grand prix-finalen i konståkning 2016,isdansare

Samma upplägg, där de bästa tränar ihop, har också världens bästa herråkare valt. Olympiska mästaren, Japans Yuzuru Hanyu och dubbla världsmästaren, fyrfaldiga europamästaren Javier Fernandez från Spanien har de fyra senaste åren tränat tillsammans i Toronto, med Brian Orser som tränare. Hanyu vann sitt första och hittills enda VM-guld en månad efter att han vunnit guld i Sotji, medan han de två senaste åren fått nöja sig med silver, då guldet gått till Fernandez.

Nathan Chen på uppgång i herrklassen

I Marseille tog Hanyu en klar seger medan Fernandez var långt ifrån toppformen. Istället gick de två övriga medaljerna till USA:s Nathan Chen och Japans Shoma Uno, som bägge var bättre än Hanyu i friåkningen. Chen gjorde bland annat fyra lyckade kvadrupelhopp i sitt program och fick ihop ofattbara 113,13 poäng för tekniken - mot Hanyus 96,01 och Fernandez 86,17.

Konståkaren Nathan Chen roterar ett hopp högt upp i luften
Nathan Chen har imponerat med sina svåra hopp i höstens tävlingar. Konståkaren Nathan Chen roterar ett hopp högt upp i luften Bild: EPA/Sebastien Nogier Nathan Chen,Konståkare,amerikansk konståkare

Chen är bara 17 år gammal och har ännu en lång väg att gå innan han kan visa upp det uttryck och den karisma som de mer erfarna toppåkarna har, men VM-finalen i Helsingfors kan komma att bli väldigt intressant, då så mycket ändå hänger på hur de svåraste hoppen lyckas.

Chen inledde sin första säsong på seniornivå med att vinna Finlandia Trophy i Esbo i oktober.

Medvedeva fortfarande säkrast

Damtävlingen i Marseille gick enligt förväntningarna då ryska världsmästaren Jevgenija Medvedeva var bäst både i korta programmet och friåkningen. Tvåa, precis som ifjol, var Japans Satoko Miyahara, som på VM i Boston i våras blev bara femma efter att ha tagit silver året innan. Tredje platsen gick till Medvedevas landsmaninna Anna Pogorilaja, VM-bronsmedaljör i våras.

Konståkaren Jevgenija Medvedeva med guldmedalj runt halsen och blombukett i handen efter Grand Prix-finalen i konståkning 2016.
Jevgenija Medvedeva har visat en säkerhet i sina hopp över en längre tid än tidigare ryska stjärnskott. Konståkaren Jevgenija Medvedeva med guldmedalj runt halsen och blombukett i handen efter Grand Prix-finalen i konståkning 2016. Bild: EPA/Sebastien Nogier Jevgenija Medvedeva,världsmästare i konståkning

Medvedeva, nyss fyllda 17, har vunnit nästan alla tävlingar hon deltagit i de senaste åren och ser väldigt stark ut med tanke på Helsingfors-VM. Oberoende av vilka andra ryskor som får delta, kommer också de att vara medaljkandidater. I Grand Prix-finalen, dit de sex bästa åkarna från höstens GP-serie kvalificerat sig, kom hela fyra från Ryssland. Vårens VM-silvermedaljör Ashley Wagner från USA nådde inte finalen efter en seger och en sjätte plats i sina deltävlingar.

Paråkningen oviss

Grand Prix-finalens största överraskning bjöd paråkningstävlingen på. Där gick segern till Rysslands Jevgenija Tarasova/Vladimir Morozov, som var bäst både i korta programmet och friåkningen. Paret har tagit brons i EM de två senaste åren, men i VM har det blivit bara en femte och en sjätte plats.

Bland dem som fick se sig besegrade var de två senaste årens världsmästare Meagan Duhamel och Eric Radford från Kanada. Kanadensarna har tagit medvetna risker i höstens tävlingar, då de velat köra in allt svårare element i sina program. I finalen misslyckades de bland annat i sina svåraste kasthopp.

Paret inledde sin säsong i Finlandia Trophy i Esbo i början av oktober och hoppas ta sin tredje världsmästartitel i Finland i mars. Meagans morföräldrar emigrerade från Kauhava till Kanada i början av 1950-talet.

Paråkaren Eric Radford tittar upp mot sin partner Meagan Duhamel som roterar högt över hans huvud.
Meagan Duhamel/Eric Radford gör ett lyckat trippeltwistlyft i korta programmet i Grand Prix-finalen i Marseille. Paråkaren Eric Radford tittar upp mot sin partner Meagan Duhamel som roterar högt över hans huvud. Bild: EPA/Sebastien Nogier Meagan Duhamel,Eric Radford,världsmästare i konståkning

Kinesernas parbyte lyckat

Något av en överraskning i höst har också de nybildade kinesiska parens framgång varit. Ännu ifjol bildade Xiaoyu Yu och Yang Jin ett framgångsrikt par, med bland annat två junior-VM-guld och ett brons i de fyra kontinenternas mästerskap där de debuterade i våras. Detta samtidigt som Cheng Peng och Hao Zhang åkt ihop i fyra år och som bäst lyckats ta en fjärde och en femte plats i VM.

Förväntningarna har sannolikt varit högre än så och i våras bytte så paren partners sinsemellan. Smått sensationellt lyckades bägge paren knipa en plats i GP-finalen. I den vann Yu/Zhang silver, medan Peng/Jin slutade sexa. Hao Zhang har tidigare vunnit både OS-silver och flera VM-medaljer med sin tidigare partner Dan Zhang.

Kinas bästa par de två senaste säsongerna, VM-tvåorna Wenjing Sui/Cong Han, har inte inlett tävlingssäsongen ännu. Wenjing Sui genomgick både en fot- och en vristoperation i våras och paret kommer sannolikt att tävla först på nästa års sida.

Tysklands Aliona Savchenko-Bruno Massot var kvalificerade för finalen men tvingades dra sig ur på grund av skada.

FM nästa veckoslut

Av de finländska åkarna fick endast isdansparet Cecilia Törn/Jussiville Partanen delta i en Grand Prix-tävling den här säsongen. De slutade på tionde och sista plats i Skate Canada i slutet av oktober.

VM i Helsingfors är kvaltävling för OS i Pyeongchang, och därför intressant som ett slags vägvisning inför vad som komma skall i OS nästa vinter.

För de finländska åkare som får chansen i hemma-VM är det viktigaste målet att säkra en eller flera OS-platser för Finland. I OS i Sotji hade Finland inga deltagare i konståkning.

Inkommande veckoslut avgörs FM 2017 i Tammerfors, varefter laget till EM i januari utses.

Isdansparet Cecilia Törn-Jussiville Partanen i januari 2016
Cecilia Törn/Jussiville Partanen tog en 15:e plats i EM och en 18:e plats i VM i våras. Med ett likadant resultat i Helsingfors-VM fixar de en OS-plats för isdansen. Isdansparet Cecilia Törn-Jussiville Partanen i januari 2016 Bild: Yle team cessiville

Läs också

Nyligen publicerat - Sport