Hoppa till huvudinnehåll

Saara satte oss på kartan

Saara Aalto under finalen av The X Factor 2016
Saara Aalto uppträdde för andra gången med låten Oh So Quiet som blev hennes egentliga genomslag i The X Factor 2016. Saara Aalto under finalen av The X Factor 2016 Saara Aalto,X-factor

Det blev ingen X Factor vinst för Saara Aalto. Den finländska publiken har hur som helst henne att tacka för att vi existerat på världskartan den här hösten. I slutändan var det Matt Terry från Bromley som vann fler brittiska hjärtan.

Här hemma har pressen tidigare stämplat henne som evig tvåa, och med resultatet på hand får vi konstatera att trenden för Saara Aalto håller i sig också på den internationella arenan. Det sägs att en andra plats alltid är en förlust, men just i det här fallet känns det mera angeläget att koncentrera sig på alla de vinster och den otroliga resa Saara har gjort för att ta sig fram till mållinjen.

Som evig tvåa får man jobba hårdast

Att gång på gång befinna sig i täten men aldrig riktigt nå ända fram har sina fördelar. Den som ständigt måste kämpa för att vinna, och som för varje framgång höjer på ribban, slutar aldrig överträffa sig själv. Här någonstans hittar vi hemligheten bakom Saaras hisnande framfart både i själva tävlingen och i finländarnas hjärtan.

Sedan klippet av Saaras första framträdande i tävlingen, då hon provsjunger framför juryn med en känslofylld tolkning av Sias låt Chandelier, spreds som en löpeld på sociala medier har drömmen om en finländsk vinnare i en av världens största sångtävlingar vaknat till liv.

Det är en klassisk underdog-berättelse och det är just den berättelsen man valt att berätta om Saara.

- I think I know your story. You have tried and tried and tried, and for whatever reason, with a talent like yours, it hasn’t worked out. Which is why I feel privileged that you came over to the UK. Så lät stjärndomaren Simon Cowells sista kommentar på Saras framträdande i tävlingen.

Finland ville inte ge henne en chans. Det ville Storbritannien.

Suomi mainittu

Vi älskar att höra Finland nämnas i internationella sammanhang och Saara har gång på gång försett oss med den egotrippen sedan The X Factor UK drog igång i augusti.

Hennes popularitet har åkt berg- och dalbana bland britterna och efter en bottennotering under de första episoderna gjorde hon stor framgång med tolkningen av Björks hit Oh So Quiet tre veckor in i tävlingen. Det var då hon först visade sin excentriska sida och också de internationella medierna fick upp ögonen för supertalangen från Finland.

Här kan du se Saara uppträda under söndagens final.

Att Saara inte är britt har både fungerat till fördel och nackdel under tävlingens gång. Så sent som under lördagens finalhalva lyfte domaren Nicole Scherzinger upp det faktum att Saara inte är den inhemska publikens artist.

- England please get behind your very own, bad hon hemmapubliken och syftade på Matt Terry som hon väglett under tävlingen.

Med Brexit-omröstningen i färskt minne var det många som kritiserade Nicoles ordval och hon anklagades på sociala medier för att använda främlingsfientliga metoder.

Ändå var pressen överens om Att Saara var den mera intressanta artisten av de två just på grund av hennes finländska bakgrund. Hennes blixtvisit i Helsingfors förra helgen fick stort utrymme i lördagens final och har uppmärksammats flitigt i brittisk media. Att det inte blev en vinst för Saara har ockå upprört många tv-tittare som upplevde Matt Terry som tråkig och intetsägande.

Andra plats för med sig frihet

I slutändan blev det ändå Matt som vann den inhemska publikens hjärtan. I omröstningen samlade han 8 procent fler röster än Saara och blev den som automatiskt fick ett skivkontrakt med Cowells bolag Syco Music.

Helt omöjligt lär det inte vara att Sara också får ett skivkontrakt i samma bolag, och hon har också själv talat om värdet i att placera sig på en andra plats eftersom hon då har större frihet att själv välja vem hon arbetar med i framtiden.

Till Finland tänker Saara inte återvända. Hon har sagt att hon stannar i London.

Mera om söndagens final i The X Factor kan du läsa här.