Hoppa till huvudinnehåll

Sänk farten, slarva inte med reflex och cykellampa

Mikael Appel framför ett övergångsställe.
Mikael Appel. Mikael Appel framför ett övergångsställe. Bild: Yle/Roger Källman mikael appel,poliser,trafikövervakning

Den här veckan skärper polisen övervakningen av bland annat övergångsställen och folks uppmärksamhet i trafiken. Mikael Appel på Österbottens polisinrättning konstaterar att det nu är den allra mörkaste tiden på året.

- VI har intensifierade övervakningsveckor under året där vi kör olika kampanjer. Nu är det bland annat fotgängarnas och cyklisternas lampor och reflexer, plus att vi kollar säkerhetsanordningar i bilarna.

Statistiken talar sitt tydliga språk vad gäller följderna av att slarva med reflex. Till exempel: av de 16 personer som omkom i skymning eller mörker år 2014 var det endast en som hade burit reflex.

- De flesta fotgängarolyckor brukar ske i tätort och där är det väldigt viktigt att man har reflex. Det är väldigt svårt att urskilja då det lyser lampor och är mörkt om vartannat.

Bilisterna uppmanar Mikael Appel att hålla lägre hastighet. Dels på grund av mörkret, men dels också på grund av att det är väldigt halt på vägarna.

- Kommer någon ut på ett övergångsställe och du inte ser så blir det väldigt lång bromssträcka. Jag märkte det själv nu på morgonen att det inte stannar genast du trycker på bromsen.

Bältet räddar liv

Bilisternas användning av säkerhetsbälte är en till sak som polisen håller extra koll på under veckan. Alla använder nämligen inte det, även om det är lagstadgat.

Enligt Trafikskyddets undersökning för 2015 använde 93 procent av förarna/passagerarna säkerhetsbältet i framsätet på personbilar i tätorter och 96 procent utanför tätorter.

- Man slarvar mer i stan med bältet, även om det är minst lika viktigt där. En kollision i 50 km/h är som att hoppa från tiometerstrampolinen rakt ner i betongen - sån är kraften då man kolliderar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten