Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnbacken Tallinder kritisk till ligatrenden: ”Märkligt”

Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016.
Henrik Tallinder ser risker i förtida tränarbesked. Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,TPS (ishockey herrar)

I flera ishockeyligaklubbar står det redan klart att den nuvarande tränaren inte fortsätter på posten nästa säsong. Det här är ett problem, säger TPS-veteranen Henrik Tallinder.

Tappara var först ut redan i medlet av oktober: Jukka Rautakorpi kliver in istället för Jussi Tapola nästa säsong.

Ett par veckor senare följde TPS och KalPa efter. I Kuopioklubben har man bestämt att huvudägaren Sami Kapanen tar över chefstränarposten av Pekka Virta, medan TPS meddelade att Ari-Pekka Selin får stiga åt sidan i vår.

– Visst är det en enorm besvikelse, beskrev en överraskad Selin känslorna i Turun Sanomats intervju.

Tallinder skeptisk

TPS-spelarna blev inte informerade om det stundande tränarbytet på förhand, och Henrik Tallinder har svårt att begripa varför man redan på hösten går ut med dylika nyheter.

Han kritiserar inte sin egen klubb, utan ser trenden som ett allmänt problem i FM-ligan.

Ari-Pekka Selin, TPS tränare, hösten 2016.
TPS-lotsen Ari-Pekka Selin var inte nöjd med klubbens beslut. Ari-Pekka Selin, TPS tränare, hösten 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Ari-Pekka Selin,TPS (ishockey herrar)

– Ligan sätter sig själv i en konstig situation när man måste deklarera att en tränare försvinner redan i början av november, säger Tallinder till Yle Sporten.

– Det är ett problem rent generellt att man så tidigt lägger ut att en ny tränare ska in. Konstigt. Jag förstår ju att man ska kunna veta vem som coachar laget när man signar nya spelare, men det låter fortfarande märkligt i mina öron.

Vad finns det för risker med det här förfarandet?

– En tränare kanske inte är lika motiverad att göra ett bra jobb resten av säsongen, när han redan i början av november vet att han ska försvinna efter säsongen.

– Nu tror jag i och för sig att de flesta är så professionella, och jag vet att Ari-Pekka Selin är professionell ut i fingerspetsarna så det inte påverkar honom så mycket, men det är fortfarande en märklig situation, menar NHL-veteranen.

Thorell: Sånt som händer

På resultaten har tränarbeskeden sannerligen inte påverkat – åtminstone inte negativt.

Tappara, KalPa och TPS bildar ligans topptrio – och Selins svartvita gäng har vunnit tio av tretton matcher de spelat efter nyheten.

Erik Thorell och Eric Perrin, TPS, hösten 2016.
Skyttekungen Erik Thorell tar inte stress. Erik Thorell och Eric Perrin, TPS, hösten 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Erik Thorell,FM-ligan i ishockey,TPS (ishockey herrar)

– Tränarna gör ju samtidigt sitt bästa för att få ett nytt jobb till nästa år, påminner TPS målspruta Erik Thorell. Det här är sånt som händer i hockeyn, det är inget som stjäl fokus från oss.