Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Energi fortsätter vara med i Fennovoima efter jämn omröstning

Åbo Energi
Åbo Energi Bild: Yle/Linus Hoffman växthusgaser

Åbo stads ägarpolitik för perioden 2016-2020 stod på dagordningen, då fullmäktige samlades för årets sista möte i Åbo. De grönas fullmäktigegrupp föreslog att stadens energibolag, Åbo Energi, helt och hållet borde lämna projektet.

- Det är ett både miljömässigt och ekonomiskt ohållbart projekt, sade De grönas gruppordförande Elina Rantanen som ansåg att staden i samband med en uppdatering av ägarpolitiken borde göra en markering och ta avstånd från Fennovoima.

Rantanen fick flankstöd från flera i det egna partiet, men också från andra partier.

- Det handlar inte bara om kärnkraft, utan frågan är om vi har råd att vara med i ett så riskfyllt projekt, sade Niina Ratilainen (Gröna) och nämnde att mycket hänt sedan fullmäktige senast beslöt att gå med i Fennovoimaprojektet år 2013. Projektet har dragit ut på tiden, det har blivit dyrare än väntat och mycket har hänt ute i världen.

Stadsstyrelsens ordförande Olli A.Manni var kritisk till att återuppta diskussionen kring ett redan fattat beslut, men fick mothugg från ledamöter inom De gröna och Vänsterförbundet.

- Varför kan man inte på nytt diskutera det här? Världen förändras och vi kan reagera, sade Mira Muukkonen (VF).

Socialdemokraternas Mari-Elina Koivusalo tyckte att ett beslut att lämna Fennovoima vore förhastat.

- Det vore ansvarslöst att besluta om att lämna Fennovoimaprojektet abrupt och utan bakgrundsmaterial. Ett sådant beslut bör landa i fullmäktige efter omsorgsfull beredning.

Gröna, Centern, VF och SFP ville att Åbo avbryter samarbetet med Fennovoima

I omröstningen föll rösterna 35-30 för att Åbo Energi fortsätter vara delägare i Fennovoima. Två ledamöter, socialdemokraternas Taru Pätäri och Kjell Lundahn röstade blankt..

De grönas fullmäktigegrupp röstade för ett utträde och fick flankstöd av SFP, Centern och Vänsterförbundet som också röstade för att Åbo Energi lämnar kärnkraftsprojektet. Också enmansgrupperna med Pauli Kossila och Olavi Mäenpää röstade för ett utträde och det gjorde också Piia Elo, som enda socialdemokrat.

Övriga SDP, liksom Samlingspartiet och Sannfinländarna röstade för att Åbo Energi fortsätter delta i projektet.

Åbo stadsfullmäktige beslöt tillsammans med Åbo Energi år 2013, att gå med i Fennovoimaprojektet och att äga 3,4 % av Fennovoimas huvudägare, Kraftaktiebolaget SF.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland