Hoppa till huvudinnehåll

Åtalad chef vid Talvivaara: "Jag behövde pengar för husbygge"

Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015
Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius malmhögar ryker

Chefen misstänks för att ha utnyttjat insiderinformation då han handlat med aktier privat. Nu står han åtalad för insiderbrott.

När Helsingfors tingsrätt behandlar härvan om börsbrottsmisstankar inom Talvivaara handlar det om två linjer: dels misstänkts gruvchefen ha använt insiderinformation fel och dels misstänks bolaget ha gjort sig skyldigt till informationsbrott.

I dag, tisdag, började rätten behandla åtalen mot Talvivaaras utvecklingschef. Enligt dem har han utnyttjat insiderinformation när han har handlat med aktier, sammanlagt sex gånger åren 2011-2013. Enligt åklagaren har chefen tjänat 220 000 euro på affärerna.

Enligt åklagaren har den misstänkte vetat om att gruvan har producerat mindre nickel än den hade utlovat. Åklagaren anser också att den misstänkte har känt till att produktionsavbrottet är längre än väntat. Chefen ska också ha vetat om att ledningsgruppen hade diskuterat att det fanns behov att ge en resultatvarning.

Chefen bestrider åtalet

Den åtalade nekar åtalen och vädjar till att han inte kände till hur stora de planerade och de förverkligade produktionsmängderna av nickel var.

– Jag har inte tänkt på saken ur det där perspektivet och jag kan inte annars heller avgöra var gränsen går för information som är väsentlig för marknaden. Jag har försökt vara noggrann och följt de instruktioner som var ikraft inom bolaget, förklarade chefen i polisförhör sommaren 2014.

Motivet till affärerna var att chefen ville lätta och sprida ut sitt aktieinnehav. Dessutom sade han att han behövde pengar för att inleda ett husbygge på en tomt som han nyligen hade köpt.

– Jag tog ett lån på 600 000 euro i början av året. Med lånet köpte jag en strandtomt och i affären ingick tanken om att sprida ut ägandet i Talvivaara, sade chefen.

På onsdag är det dags för åtalspunkter som gäller bolagets tidigare ägare och vd Pekka Perä och tidigare vd Harri Natunen, samt en tidigare ekonomi- och finansieringschef.

Alla inblandande har nekat till åtalen.