Hoppa till huvudinnehåll

Avstängda ryssar bjöds in till Vuokatti – svenskar och norrmän chockade

Grigorij Murygin och Alexej Bytjenok tävlade i skidskytte i de paralympiska spelen i Sotji.
Grigorij Murygin och Alexej Bytjenok tävlade i skidskytte i de paralympiska spelen i Sotji. (arkivbild) Grigorij Murygin och Alexej Bytjenok tävlade i skidskytte i de paralympiska spelen i Sotji. Bild: All Over Press Winter Paralympic Games,Olympiska vinterspelen i Sotji 2014

Ryska utövare bjöds in till paralympiska världscupstävlingar i skidåkning i Vuokatti. I Norge och Sverige reagerade man starkt på de avstängda idrottarnas närvaro.

- När vi kom hit och märkte att de var här blev vi lite chockade, berättar den norska landslagstränaren Lars Berger till NRK.

Samtliga ryska handikappidrottare är för tillfället avstängda från all tävlingsverksamhet. Avstängda idrottare hade ändå bjudits in till helgens världscuptävlingar i Vuokatti, inte för att tävla utan för att träna på tävlingsbanorna.

Inbjudan kom från IPC

Den internationella paralympiska kommittén hade skickat ut ett brev till samtliga deltagare där alla uppmanades hälsa de ryska deltagarna välkomna.

- Avstängningen betyder inte att medlemmar av det ryska laget inte kan vara på samma arenor, oavsett om de tränar eller är åskådare, kommenterar Lucy Dominy från IPC till NRK.

Det svenska landslagets ledare Freddy Alm har svårt att förstå hur man resonerat på IPC.

- Det är egendomligt, med tanke på att de är avstängda. Jag är dåligt insatt men det är ju samma sak som i en lagsport, då får du inte träna med ditt lag och du får inte använda faciliteterna. Man får träna på egen hand, tycker jag, säger Alm för Expressen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport