Hoppa till huvudinnehåll

Ett lite annorlunda eftis

Barn och äldre leker tillsammans och bygger broar mellan generationerna. Det är tanken bakom projektet "Hela Finland leker", som nu också har nått det svenskspråkiga Finland och Lappfjärd i Kristinestad.

Bakom projektet står Röda Korset och Mannerheims barnskyddsförbund. Projektet heter egentligen "Koko Suomi leikkii" och har funnits endast på finskspråkigt håll.

Men i Lappfjärd har man nu satt igång en lekklubb också på svenskspråkigt håll.

Ett slags eftis

När skoldagen är slut samlas barnen i ungdomslokalen och pysslar, eller som idag, bakar pepparkakor med Röda Korsets frivilliga och seniorer.

- Seniorerna får livsglädje och energi av barnen, samtidigt som seniorerna kan ge trygghet och stöd, säger Emma Granholm från Röda Korset.

Emma Granholm, Levi Berglund och Britta Hedman deltar i Terhokerho, en lekklubb för barn och pensionärer.
Emma Granholm, Levi Berglund och Britta Hedman Emma Granholm, Levi Berglund och Britta Hedman deltar i Terhokerho, en lekklubb för barn och pensionärer. Bild: Yle/Joni Kyheröinen levi berglund

"Man blir glad"

Levi Berglund fyller 91 på juldagen och är en av seniorerna som välkomnar konceptet. Han inledde dagens lekklubb med en sång och gick sen in i köket och tittade på pepparkaksbaket.

- Jag frågade om jag får smaka. Men nej, det fick jag inte. Inte före det är färdigt. Det är positivt att vara här och se på när de stojar. Som vi själva gjorde förr, säger Berglund.

Blir du glad av att vara här?

- Ja, det lyfter upp en. Man blir glad och livlig själv.

Det hänger på byborna

Förhoppningen är att få igång fler lekklubbar också på svenskspråkigt håll.

För att det ska ske behövs det frivilliga som engagerar sig.

- Gruppledarna är här på frivillig basis och de som deltar och kommer på besök gör det också frivilligt. Grupperna drivs helt och hållet av bybor, tillsammans med andra bybor, säger Emma Granholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten